Хуманост: Будући социјални радници волонтирали у "Мозаику пријатељства"

Јасмина Салопек
Foto: Велибор Трипић

Студенти Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, смјер социјални рад, заједно са професором Небојшом Мацановићем посјетили су Удружење грађана "Мозаик пријатељства" гдје су помагали у припреми оброка за многобројне кориснике јавне кухиње.

Циљ им је, како кажу, да кроз волонтирање уче о хуманитарном раду и емпатији према онима који тешко живе.

Студенткиња прве године Ирина Кљајчин рекла је да је ово дивно искуство, а највише ју је обрадовало то што је могла пружити подршку људима чији рад прати годинама.

- Ово је јединствена прилика да искажемо своју хуманост, јер удружење "Мозаик пријатељства" уз веома мали буџет прави огроман број оброка на седмичном нивоу.  Моје колеге и ја смо веома захвални професору Мацановићу што нас је одвео ван факултета да видимо како функционишу праве животне приче - рекла је Ирина Кљајчин.

Према њеним ријечима, посјета "Мозаику пријатељства" им је друга активност у оквиру наставе.

- Недавно смо били у посјети Дневном центру за малољетне делинквенте. Све ове посјете повезане су са нашом будућом професијом, а значајне су због тога што се упознајемо са радом на терену - додала је она.

Професор Небојша Мацановић истакао је да су увијек спремни да подрже рад јавне кухиње, али и да саслушају потребе и проблеме корисника, те да им помогну колико могу.

- Прошле године смо се састали на истом мјесту са корисницима и радницима "Мозаика", јер је ово веома племенит циљ. Моја идеја је да сваки дан пет студената са Универзитета долази волонтирати у јавној кухињи - рекао је Мацановић.

Истакао је да у "Мозаику пријатељства" раде чаробњаци који са малим буџетом треба да припреме од 600 до 800 оброка.

- То је заиста невјероватна ствар. Сигуран сам да ће ово и студентима добро доћи да сазнају неке ствари, али и да покажу своју хуману страну и емпатију за ове људе - навео је Мацановић.

Овај професор, али првенствено хуманиста, је рекао да ће покушати у наредном периоду анимирати што више студената да се укључе и помогну "Мозаику".

Предсједник УГ "Мозаик пријатељства" Мирослав Субашић истакао је да га је посјета младих људи, који подржавају њихов рад, веома обрадовала те да се нада да ће код осталих грађана подићи свијест о хуманости.

- Професор Мацановић сваке године доводи нове групе студената који нам помажу у раду. Ови млади људи су будућност наше земље, а у нашем удружењу могу много да науче о животу и да он може бити и суров - рекао је Субашић.

Истакао је да струка социјалног радника једна од важнијих у друштву, јер социјални рад може да помогне како дјетету, тако и већ формираној личности уколико некада у животу "запне".

- Ви сте свијетла тачка наше будућности - додао је Субашић.

Апел

Из Удружења "Мозаик пријатељства", у оквиру којег ради јавна кухиња "Оброк љубави", апелују на све суграђане добре воље и великог срца да им помогну како би обезбиједили основне намирнице за припрему оброка за кориснике.

Мирослав Субашић је рекао да им је потребна помоћ добрих људи, јер свакодневно праве велику количину оброка за социјално угрожене суграђане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана