"Еко топлане" Бањалука комплетирале свој правни тим: Правно поступање у функцији добрих односа са корисницима гријања

ГС
"Еко топлане" Бањалука комплетирале свој правни тим: Правно поступање у функцији добрих односа са корисницима гријања

БАЊАЛУКА - "Еко топлане" Бањалука више немају потребу да сва спорна питања рјешавају на суду. Њихов правни тим континуирано преузима предмете од адвокатске канцеларије, која је свој дио посла успјешно завршила успостављањем судске праксе, потврђено нам је из овог предузећа.

Иначе, комунална услуга даљинског гријања је врло регулисана област прије свега законским, али и подзаконским актима јединице локалне самоуправе. 

Међутим, и поред тога, у пракси се јављају ситуације које законски или подзаконски акти не третирању на довољан начин, а постоје и ситуације да су одређене одредбе одређених закона у колизији једне са другима. У таквим ситуацијама, једини путоказ за исправно поступање је судска пракса. 

Када је ријеч о највећем систему даљинског гријања у Републици Српској, ово питање је присутно већ годинама. Посебно је актуелизовано након изградње нове топлане и оснивања предузећа "Еко топлане", гдје су се појавила различита тумачења појединих корисника, али и адвокатских канцеларија када су у питању облигациони односи између корисника система даљинског гријања и даваоца услуге, у овом случају "Еко топлана". 

Због различитих тумачења поменутих односа, права плаћања обавезе за испоручену топлотну енергију у случају непостојања потписаног уговора, могућности искључења са мреже, али и других питања, настали су судски спорови између одређеног броја корисника и "Еко топлана" као даваоца услуге гријања. 

Трагом ових информација покушали смо да нађемо одговоре на отворена питања. 

Из "Еко топлана" Бањалука поручују да су на самом почетку њиховог рада поједини корисници постали "жртве" дезинформација које су дијелом настале из правне неуређености ове области, дијелом из лошег поступања старе "Топлане", а дијелом и кроз активности лобија којима није одговарао прелазак на обновљиве изворе енергије.

- Свјесни такве ситуације, ангажовали смо врхунске адвокате и консултанте да би кроз реалне поступке научили и доказали исправно поступање. Данас, постоји судска пракса која је јасно дефинисала обавезе, али и права корисника, тако да се број судских поступака значајно смањио. Имајући у виду степен наплате од 95 одсто и чињеницу да тренутно више од 97 одсто корисника плаћа све своје обавезе, сматрамо да су ангажовани екстерни сарадници своју мисију испунили и да нас у даљем периоду изазови ове врсте више не очекују - кажу из "Еко топлана".

Додају да су њихови будући планови јачање повјерења корисника кроз техничко унапређење система и квалитетно корпоративно управљање. 

- Успјех у споровима "Еко топлана" је 100 одсто на Вишем привредном суду и више од 90 одсто на Окружном суду у Бањалуци. Дакле, правоснажне пресуде су донесене у довољном броју да можемо рећи да постоји устаљена судска пракса по свим најважњим питањима - појашњавају из "Еко топлана". 

Наиме, исходи судских спорава у претходне четири године када је ријеч о питању облигационих односа корисника и даваоца услуге, показују да је ово питање сада у потпуности ријешено. 

Сваки корисник који прима топлотну енергију има обавезу да је плаћа до момента искључења, а постојање уговора није једини услов и начин за настанак облигационог односа. 

Ово је, додају из "Еко топлана", врло значајно јер је по овом питању одлучивао и Уставни суд Републике Српске и та одлука Уставног суда је често интерпретирана на погрешан начин. 

- Осим тога, сада је јасно који су услови прикључења и искључења као и то да сваки корисник има право да буде прикључен или искључен уз поштивање услова прописаних позитивним прописима. Уставни суд Републике Српске је јасно потврдио који позитивни пропис се примјењује и на који начин. Судска пракса јасно показује да сви који су користили топлотну енергију имају обавезу да је и плате, нико не може бити присиљен да користи услугу, али самовоља није дозвољена - појашњавају из "Еко топлана".

Директор Корпоративног сектора Жељко Гајић, дипломирани правник, на питање постоји ли корпоративно управљање у "Еко топланама", истиче да су "Еко топлане", као дио веће групације, преузеле начин корпоративног управљања матичне организације.

Како је додао, то подразумјева да се ради о модерним принципима гдје корпоративни послови, а тиме и правни послови, не представљају бесконачну администрацију, већ сервис корисницима услуга и менаџменту. 

- Потпуно организовање корпоративних послова започело је још оснивањем привредног друштва, али реални услови створени су почетком прошле године. Наиме, до тада правну службу није било могуће оспособити за дјеловање на судовима када су у питању односи са корисницима, због нејасних законских и подзаконских рјешења, али и ситуације у којој није постојала јасна судска пракса - појаснио је Гајић. 

Упитан сматра ли да је могуће градити повјерење кроз судске поступке, Гајић истиче да његов долазак у ово привредно друштво има за циљ јачање повјерења корисника. 

Додао је да је у условима који су владали до ове сезоне гријања било немогуће упутити кориснике у њихова права јер су сви чекали одлуке другостепених судова, па тако и "Еко топлане". 

- У другој половини ове године ове пресуде су и донесене и то у корист "Еко топлана". Сада сваки корисник зна или може да зна да су "Еко топлане" поступале законито и исправно, али исто тако сваком кориснику се може дати квалитетан савјет како најбоље да поступи без бојазни да ће сутра корисник сматрати да је преварен на било који начин - прецизирао је Гајић. 

Упитан значи ли то да ће доћи до значајних промјена у начину рада по овом питању, он истиче да до промјена већ долази. 

- "Еко топлане" више немају потребу да сва спорна питања рјешавају на суду. Наш правни тим је ове године комплетиран и све едукације су завршене. Наши правници континуирано преузимају предмете од адвокатске канцеларије која је свој дио посла успостављањем судске праксе успјешно завршила - наводи Гајић. 

Подсјећамо, "Еко топлане" су у власништу ИЕЕ тецхнологy са 51,03 одсто и Града Бањалука са 48,97 одсто власничког учешћа. Основане су 2017. године, а са испоруком топлотне енергије, одлуком Скупштине Града Бањалука, кренуле су 1. фебруара 2018. године. 

Од марта ове године предузећем управља и руководи Управни одбор у саставу Борко Торбица - предсједник, те чланови Драгиша Зечевић, Милан Штрбац и Драгана Кљајић.

ФАКТИ:

Успјех у споровима на вишем привредном суду 100%

Ријешено питање облигационих односа 

Мањи број судских поступака

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана