Дивљају цијене огрева

Марија Шормаз
Дивљају цијене огрева

БАЊАЛУКА - Набавка огрева за зиму сваке године је велико оптерећење за кућни буџет, а многи Бањалучани с првим наговјештајем јесени припремају се за предстојеће хладне дане. Ове године цијене огрева су скоро дупло више у односу на прошлогодишње, па купци одлучују да набаве мање количине.

Према ријечима трговаца, купци су највише заинтересовани за буковину, а осим тога, тражени су и угаљ и пелет. Ове године због раста инфлације цијене свакодневно скачу, а то се све одражава и на кретање цијена огрева.

Продавци пелета за “Глас Српске” казали су да су ове године евидентне несташице овог огрева. Осим виших цијена, проблем је и то што пелета нема и што не може да буде испоручен на вријеме. Поједини трговци кажу да је пелет већ сада дупло скупљи у односу на прошлу годину. 

- Актуелна је забрана извоза пелета, а уколико буде укинута, цијене овог огрева ће још скочити. Тренутно се набавна цијена пелета креће од 700 КМ. Очекујемо да ће ићи и до 1.000 КМ ако забрана буде укинута - казао је овај трговац који није желио да му објавимо име.

Додао је да је интересовање купаца велико, али да наручују мање количине у односу на прошлу годину.

- То је и разумљиво јер је све дупло скупље. Сматрам да би се цијене пелета стабилизовале уколико би дошло до трајне забране извоза - казао је овај продавац.

Цијене угља су такође скочиле у односу на прошлу годину. Тако тона каменог угља за централно гријање кошта око 300 КМ, а дрвеног угља за камине и пећи око 200 КМ. Продавци угља наводе да је тона угља од прошле године у просјеку скупља за 100 КМ. 

- Прошле године могао сам исти угаљ набавити за мање од 150 КМ, а он сада кошта 200 КМ. Не само да су цијене више него је и теже набавити угаљ, али се трудимо да купцима испоручимо све оном брзином којом смо то до сада радили - појаснили су продавци овог огрева.

Палете буковог дрвета могу се набавити по 300 КМ, а заинтересованост купаца за ову врсту огрева је највећа. Многи се и даље грију на дрва, јер им се то и поред свих поскупљења највише исплати.

С обзиром на ситуацију са пелетом и угљем, које је све теже пронаћи, велики број Бањалучана одлучује се за гријање на струју.

- У мојој згради неколико комшија размишља о томе да пређе на гријање на струју, а они најекстремнији размишљају чак и да зазидају димњак. Мени је та одлука неразумна, јер никад се не зна шта се може десити - рекао је становник Старчевице који је желио да остане анониман.

Пензионери

Најугроженија категорија друштва свакако су пензионери, поготово они са најнижим пензијама. Многи од њих ове зиме набавиће мање количине огрева. Један од њих је Душан К. који је казао да ће, умјесто 15, за зиму спремити само десет метара дрва.

- На крају ћу вјероватно потрошити и више него што сам планирао, али је такво вријеме дошло. Хладни дани стижу и морамо да се спремамо - рекао је овај пензионер.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана