Борба за дјецу или кићење туђим перјем?

Вања Жарковић
Борба за дјецу или кићење туђим перјем?

Иза најаве градских власти да ће покренути иницијативу да ресорно министарство субвенционише продужени боравак у приватним установама, крију се сасвим друге намјере, тврде представници родитеља дјеце која похађају приватне вртиће.

Наиме, градски менаџер Бојан Кресојевић је поручио је да ће упутити иницијативу према Министарству просвјете и културе Републике Српске да субвенционише продужени боравак у приватним установама, а родитељи истичу да је ријеч о “безочној крађи идеје”.

- Потпуно се заборавља чињеница да нису сва дјеца предшколског узраста, имамо дјецу којој је потребан продужени боравак у школама, а који немају све школе па и то родитељи плаћају приватним установама. Ако смо ми као градска администрација започели суфинансирање трошкова за боравак дјеце у приватним вртићима, идемо тај процес покренути на нивоу Републике Српске и упутити иницијативу Влади Републике Српске за субвенционисање продуженог боравка тамо гдје нема мјеста у школама које имају тај боравак - истиче Кресојевић.

Кресојевић је нагласио да је администрација градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића прва која је препознала и предузела конкретне кораке када је у питању субвенционисање за боравак дјеце у приватним предшколским установама, наводећи да се не смије дозволити да се једна овако квалитетна идеја, коју прате и неки други градови, релативизује.

- Дискутује се да је потребно за један дан изједначити цијене у приватним и јавним вртићима, а није се радило ништа 20 година. Дајем ријеч да ћемо без скупштинске већине наћи начин и без СНСД-а повећати субвенције, иако је скупштинска већина три пута одбијала прерасподјелу средстава у буџету чиме би то било омогућено - навео је Кресојевић.

Нагласио је да градска администрација има жељу да се изједначе цијене, али се мора знати одакле узети та средства у буџету.

- Имамо и друге изазове. Ми имамо на столу приједлог који Скупштина града није усвојила, али оно што могу рећи да смо анализирали механизме и када се не иде путем који је нормалан, наравно да ће нам требати времена. Ми видимо рјешење, а све смо до сада испунили - истиче Кресојевић.

Представник родитеља и један од покретача иницијативе за изједначавање субвенција за дјецу у приватним вртићима, Бранко Црногорац истиче да је ријеч о “подметању кукавичјих јаја”.

- Још већи проблем је наравно што се та иницијатива подноси да би се завршила наша. Сасвим је јасно, они се ту и позивају на њу. У тој иницијативи можда не би било ништа спорно да нема овог наглашавања, ето, како су они покренули то, а нико се не пита шта је с овим продуженим боравком. Прије свега, то није уопште тачно. Ми смо од почетка у свим медијским наступима повезивали ова два питања тако да је ово кићење туђим перјем - истиче Црногорац.

Наглашава да је ријеч о иницијативи без икаквог кредибилитета зато што би Градска управа, да суштински разумије питања која се тичу потребе дјеце, како истиче, прво ријешила проблем изједначавања субвенција за дјецу у приватним вртићима, а тек онда би се могла позабавити с продуженим боравком.

- Ова иницијатива потиче од особе која је изгубила вјеродостојност у погледу заступања оваквих ставова, а при томе је и примјер безочне крађе идеје коју су изнијели управо они људи према којима Градска управа, оличена у наступима градоначелника и градског менаџера, поступа крајње несавјесно и без трунке саосјећања - истакао је Црногорац.

Он је нагласио да је наведену иницијативу Кресојевић напрасно срочио.

- То је учинио када је постало јасно њему и његовим сарадницима да се њихово нељудско понашање према хиљадама грађана Бањалуке, односно занемаривање права преко 2.500 дјеце у чију добробит се куну, јавно разоткрило и да су им сви покушају да створе иоле прихватљиву слику о себи пропали - рекао је Црногорац.

Он је казао да су родитељи нагласили да продужени боравак није искључиво питање Градске управе, него се ту мора уплести Министарство просвјете.

- Очигледно је Градска управа пажљиво пратила те медијске иступе и прикупљала оне дјелиће које би могла да користи, да би онда једним врло ниским маркетиншким потезом, у моралном смислу наравно, пласирали ово. Поред срамног покушаја да ми се текст, у чијем састављању нисам учествовао, уручи пред камерама и да тако будем доведен пред свршен чин, основни проблем ове иницијативе је видљив из става аутора да неријешене проблеме у Бањалуци покуша да засјени проблемом који је дјелимично у надлежности власти на републичком нивоу - наводи Црногорац и додаје да је ова иницијатива проблематична и због тога што град Бањалука није омогућио у школама које су на његовој територији да се реализује продужени боравак.

Наглашава како је дужност града да обезбиједи просторије, а Министарство просвјете обезбјеђује средства за особе које раде у том продуженом боравку и за неке друге трошкове, односно опрему тих просторија.

- Према томе, лицемјерно је да у граду у коме двије-три највеће школе немају продужени боравак, а остале га немају уопште или немају у оном капацитету у коме је то предвиђено, да се сад напрасно подноси та иницијатива и да се прикупљају политички поени - истиче Црногорац.

Наглашава да би из иницијативе коју спомиње Кресојевић требало избацити спомињање иницијативе родитеља дјеце која иду у приватне вртиће.

- Ја сам нагласио да ми у суштини немамо ништа против тога да се то питање ријеши, јер то јесте наша намјера, али да овако неко дословно преотме нашу иницијативу и да се понаша као да је он заговорник тих прогресивних идеја од самог почетка то заиста нема смисла. Ми не можемо да спријечимо да се иницијатива поднесе, само их морални закон може спријечити, али тај закон очигледно за Градску управу не вриједи. Надам се да ће сви грађани прозријети ово и одбацити ову иницијативу, не зато што она није исправна, већ зато што особа која је подноси апсолутно нема никаквог права на то и што је то дословно један политички чин, а никако хуманистички - истиче Црногорац.

Подсјећа да се иницијатива родитеља дјеце која иду у приватне вртиће од самог почетка пребацује на ниво политичке борбе у смислу оптужби да он или неко други представљају СНСД.

- Једини одговор који имам на то јесте то да погледају све иступе до сада, у свим медијима. Ако нађу било шта, свака част, али ја одговорно тврдим да то не постоји. Међутим, наша јавност не прати те објаве тако ревносно ако се баш на њих лично не односи. Градска управа рачуна на то, у смислу “оно што данас објавимо, биће у првом плану”. Питање је ко памти шта је било раније - навео је Бранко Црногорац.

Подсјетимо, група родитеља дјеце која похађају приватне предшколске установе упутила је отворено писмо одборницима бањалучке Скупштине, у којем су навели да су њихова дјеца дискриминисана у погледу субвенција. Објаснили су да град за дијете у јавном вртићу издваја 535 марака, док за дјецу у приватном само 60.  Истакли су да је захтјев за изједначавање субвенција потписало више од 2.500 родитеља и да је тај захтјев прије два мјесеца упућен градоначелнику и предсједнику Скупштине.

Лични подаци пред камерама

Црногорац истиче да је дегутантно да неко наводи његове и личне податке његове дјеце, као што је то, како каже, учињено у једној емисији у којој је гостовао са Кресојевићем и в.д. директором Центра за предшколско васпитање и образовање Петром Јокановићем.

- Мислим да ово превазилази Закон о заштити личних података и да нико нема право на то. Нарочито је проблематично што је до тих података дошао с позиције моћи, јер иако је он представник Градске управе, не може тек тако да ушета у Одјељење за друштвене дјелатности и да затражи неке податке. Не постоји разлог зашто би му неко од службеника дао те податке. Исто као што не постоји разлог да директор Центра за предшколско васпитање јавно каже да моја дјеца имају сјајне бодове за вртић - каже Црногорац реагујући на то што су Кресојевић и Јокановић у емисији наводили његове и личне податке његове дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана