Кестенбург: Дух Ирана на позоришним даскама

Александра Маџар
Кестенбург: Дух Ирана на позоришним даскама

Бањалука - Сјајне представе и одлична атмосфера не престају ни пети дан Међународног фестивала студентског позоришта "Кестенбург" у Бањалуци.

У Бањалуку је због "Кестенбурга" допутовало око 200 умјетника са три континента, а сваки дан за госте нашег града испуњен је занимљивим активностима и вријеме проводе размјењујући своја умјетничка искуства и упознајући се са љепотама Бањалуке.

На сцени Дјечијег позоришта Републике Српске у сриједу увече изведена је представа "Добро дошли на братову церемонију смрти" из Ирана.

Публика је имала прилику да погледа необичан комад који говори о петочланој породици. Отац, мајка, дјед и двије кћерке очекују сина Дадеша са одслужења војног рока. Свако од њих воли Дадеша више него било кога другог у породици. Међутим, Дадеш долази и једе јабуку коју му је мајка огулила и одмах умире. Сљедећег дана сви догађаји се понављају истим редом. Најмлађа кћерка у породици схвата да они и даље живе у уторку, дану Дадешеве смрти. Најчуднија ствар је та што у породици постоји апарат назван "Ногреха", који се насљеђује из генерације у генерацију. "Ногреха" има магичне моћи да врати вријеме уназад. Дјед, који пати од Алцхајмера, увијек је желио да сина научи како се користи овај апарат, али он није био заинтересован. Оно што је најбитније од свега, он је заборавио главно правило: не дирај и не враћај вријеме када неко умре, јер су вријеме и смрт феномени које се не смију подударити. Међутим, отац породице је учинио баш то: додирнуо је "Ногреху" и вратио вријеме како би спасао Дадеша. Управо зато су остали у уторку, дану његове смрти. Коначно, најмлађа кћерка успијева да отпутује у прошлост и пронађе правило руковања апаратом. По повратку у садашњост она уништава "Ногреху". На крају, у посљедњој сцени открива се да породица заправо није ни имала сина.

- Представа је била јако занимљива. Прије свега, било је лијепо на сцени гледати глумце из Ирана који су донијели дух њихове културе и традиције - рекла је Бањалучанка Тања Ђукановић која је погледала већину представа на фестивалу.

Позоришна прича наставила се на сцени "Петар Кочић" у Народном позоришту РС, гдје је изведена представа "Блуз бар" Студентског театра Пале.

Према ријечима режисера Јоване и Немање Костића, овај комад представља једну врсту компилације прозних, поетских и музичких фрагмената, увезаних у три цјелине које чине комплетну причу и за тематику имају рат, боемију и љубав.

За музику се побринула екипа бенда "Мајсторси", која је избором и аранжманима пјесама допринијела аутентичној атмосфери комада.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић примио је јуче делегацију жирија и организатора фестивала. Том приликом Малешевић је изјавио да је Министарство, у складу са могућностима, подржало одржавање "Кестенбурга", али да за сљедећи треба планирати више средстава.

Предсједник жирија фестивала Бранислав Лечић, бивши министар културе Србије, оцијенио је да је у политичком амбијенту тешко пронаћи финансије за културу, те да разумије министра Малешевића који има тај тежак задатак.

Након пријема у Министарству екипа "Кестенбурга" је посјетила и Дом незбринуту дјецу "Раде Врањешевић".

Љубав на фестивалу

Вијест која је одушевила како организаторе "Кестенбурга", тако и све присутне у вези са фестивалом сигурно ће остати запамћена. Младић из Ћуприје, београдски студент, прешао је дуг пут да би дошао на фестивал, али необичним превозним средством - бициклом. Двадесетчетворогодишњи Владимир Стојановић је 3. августа кренуо из централне Србије и прешао 500 километара до Бањалуке да би присуствовао "Кестенбургу" на којем наступа и његова дјевојка Јелена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана