Завршен Фестивал малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву: “Светозар т'рећи” на трону

Александра Глишић
Завршен Фестивал малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву: “Светозар т'рећи” на трону

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Најбоља монодрама на Фестивалу малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву је “Светозар т'рећи” коју је режирао и игра Иван Перковић из НАСТеатара из Горњег Милановца.

За најбољу позоришну представу на фестивалу који је завршен у суботу увече проглашен је комад “Недозвани” Момчила Настасијевића, у режији Југа Радивојевића и продукцији НАСТеатра.

Стручни жири је награду за најбољу глумицу равноправно додијелио Тањи Бошковић и Ради Ђуричин за улоге у представи “Примадоне” Југоарта Београд у режији Ирфана Менсура. Награду за најбољег глумца добио је Златан Видовић за улогу Колмана Конора у представи “Усамљени запад” Мартина Мекдоне, у продукцији Народног позоришта Републике Српске.

Жири је за улоге Бошковићеве и Ђуричинове истакао да су спој двије позоришне маске, трагичне и комичне, које заједно стварају глумачки израз истинског театра.

Улога Колмана Конора у интерпретацији Видовића је, према мишљењу жирија, на високом умјетничком нивоу.

Образлажући награду за најбољу монодраму, жири наводи да млади глумац Иван Перковић физички прецизно и психолошки дубоко гради лик човјека из народа, носећи мудрост коју црпи из националних извора.

За представу “Недозвани” жири истиче да отвара дискусију о вјечним људским вриједностима.

Специјална награда за бриљантну глумачку вјештину показану у представи “Мистер Буфо” додијељена је глумцу Дражену Шиваку из Загреба.

Чланови жирија били су предсједник-театролог и позоришни критичар из Њемачке Нина Мазур, режисер Витомир Митрић и театролог Зоран Тодоровић.

Посљедње фестивалске вечери, у суботу, изведена је представа “Љубавна листа” у режији Бранка Илића и извођењу глумаца Театра младих са Цетиња, Бранка Илића, Горана Славића, Николе Крстића и Марије Ђурић. Исте вечери одиграна је и монодрама “Мистеро Буфо” у режији Лија Делонга и извођењу Дражена Шивака, глумца Казалишта “Група и Трико циркус театар” из Загреба.

У пратећем програму промовисана је књига поезије “Походник по својој вољи” књижевника из Источног Сарајева Недељка Зеленовића.

Глумац Иван Перковић из НАСТеатра каже да је његово ауторско дјело “Светозар тжрећи” чувар ијекавице у Шумадији.

- Један од мотива да урадим ову монодраму јесте моја жеља да сачувам ијекавицу, коју користим у монодрами, иако сам рођен и живим у Србији, јер су некада наши стари у том дијелу Шумадије говорили ијекавицу, а томе се мало зна. Ријеч о људима који су се ту доселили из Црне Горе и Херцеговине - рекао је Перковић.

Организатор Фестивала је Културни центар Источно Ново Сарајево, а покровитељи Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе и информисања Србије, град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те Туристичка организација “Јахорина” града Источно Сарајево.

Историјат

Фестивал малих сцена и монодраме почео је 1995. године у Хаџићима, под називом Фестивал монодраме Републике Српске, који је имао задатак да афирмише и награђује професионалног глумца и домаћи текст. Организатор првог фестивала била је Републичка установа за културно-умјетничке дјелатности Срна фест.

Манифестација је годинама изашла из оквира првог издања, а осим монодрама уврштене су и камерне представе, што се одржало и до данас. По правилу, репертоар чини пет камерних представа и четири монодраме у такмичарском дијелу програма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана