Završen Festival malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu: “Svetozar t'reći” na tronu

Aleksandra Glišić
Završen Festival malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu: “Svetozar t'reći” na tronu

ISTOČNO SARAJEVO - Najbolja monodrama na Festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu je “Svetozar t'reći” koju je režirao i igra Ivan Perković iz NASTeatara iz Gornjeg Milanovca.

Za najbolju pozorišnu predstavu na festivalu koji je završen u subotu uveče proglašen je komad “Nedozvani” Momčila Nastasijevića, u režiji Juga Radivojevića i produkciji NASTeatra.

Stručni žiri je nagradu za najbolju glumicu ravnopravno dodijelio Tanji Bošković i Radi Đuričin za uloge u predstavi “Primadone” Jugoarta Beograd u režiji Irfana Mensura. Nagradu za najboljeg glumca dobio je Zlatan Vidović za ulogu Kolmana Konora u predstavi “Usamljeni zapad” Martina Mekdone, u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Žiri je za uloge Boškovićeve i Đuričinove istakao da su spoj dvije pozorišne maske, tragične i komične, koje zajedno stvaraju glumački izraz istinskog teatra.

Uloga Kolmana Konora u interpretaciji Vidovića je, prema mišljenju žirija, na visokom umjetničkom nivou.

Obrazlažući nagradu za najbolju monodramu, žiri navodi da mladi glumac Ivan Perković fizički precizno i psihološki duboko gradi lik čovjeka iz naroda, noseći mudrost koju crpi iz nacionalnih izvora.

Za predstavu “Nedozvani” žiri ističe da otvara diskusiju o vječnim ljudskim vrijednostima.

Specijalna nagrada za briljantnu glumačku vještinu pokazanu u predstavi “Mister Bufo” dodijeljena je glumcu Draženu Šivaku iz Zagreba.

Članovi žirija bili su predsjednik-teatrolog i pozorišni kritičar iz Njemačke Nina Mazur, režiser Vitomir Mitrić i teatrolog Zoran Todorović.

Posljednje festivalske večeri, u subotu, izvedena je predstava “Ljubavna lista” u režiji Branka Ilića i izvođenju glumaca Teatra mladih sa Cetinja, Branka Ilića, Gorana Slavića, Nikole Krstića i Marije Đurić. Iste večeri odigrana je i monodrama “Mistero Bufo” u režiji Lija Delonga i izvođenju Dražena Šivaka, glumca Kazališta “Grupa i Triko cirkus teatar” iz Zagreba.

U pratećem programu promovisana je knjiga poezije “Pohodnik po svojoj volji” književnika iz Istočnog Sarajeva Nedeljka Zelenovića.

Glumac Ivan Perković iz NASTeatra kaže da je njegovo autorsko djelo “Svetozar tžreći” čuvar ijekavice u Šumadiji.

- Jedan od motiva da uradim ovu monodramu jeste moja želja da sačuvam ijekavicu, koju koristim u monodrami, iako sam rođen i živim u Srbiji, jer su nekada naši stari u tom dijelu Šumadije govorili ijekavicu, a tome se malo zna. Riječ o ljudima koji su se tu doselili iz Crne Gore i Hercegovine - rekao je Perković.

Organizator Festivala je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, a pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te Turistička organizacija “Jahorina” grada Istočno Sarajevo.

Istorijat

Festival malih scena i monodrame počeo je 1995. godine u Hadžićima, pod nazivom Festival monodrame Republike Srpske, koji je imao zadatak da afirmiše i nagrađuje profesionalnog glumca i domaći tekst. Organizator prvog festivala bila je Republička ustanova za kulturno-umjetničke djelatnosti Srna fest.

Manifestacija je godinama izašla iz okvira prvog izdanja, a osim monodrama uvrštene su i kamerne predstave, što se održalo i do danas. Po pravilu, repertoar čini pet kamernih predstava i četiri monodrame u takmičarskom dijelu programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana