Виолиниста Роберт Лакатош за Глас Српске: Такмичења вјетар у леђа младим умјетницима

Мирна Пијетловић
Виолиниста Роберт Лакатош за Глас Српске: Такмичења вјетар у леђа младим умјетницима

Нови Сад - Неописива љубав према музици, велика преданост, одрицање и много вјежбе чине музичара успјешним, а такав је и вишенаграђивани млади, али веома перспективни виолиниста Роберт Лакатош из Новог Сада у чијем су виртуозном музицирању недавно уживали и грађани Бањалуке.

Роберт је на позив директора Бањалучке филхармоније Ивана Оташевића дошао у Бањалуку како би увеличао Новогодишњи концерт о чијем се квалитету, иновативности и емоцији још прича, а овај млади виолиниста је за "Глас Српске" подијелио своја досадашња искуства и шта то једном посвећеном умјетнику доноси чар музицирања.

- Дивно сам дочекан и сарадња са колегама из оркестра је била фантастична. Наступао сам као солиста на Новогодишњем концерту, а надам се да ћу ускоро имати опет то задовољство да наступим у Бањалуци. Публика је сјајна, људи топлог срца, понео сам лепе утиске са собом кући - са заносом прича Роберт.

Ова година ће за Роберта бити доста концертно активна. Након побједе на престижном Међународном такмичењу "Пабло Сарасате" наступаће са Симфонијским оркестром Памплоне, Краковском филхармонијом, а очекује га и турнеја по Мексику.

- Припрема за ове концерте је веома интензивна. Сваки концерт је веома значајан за мене, јер после успешног концерта очекујете да вас поново позову. Победа на такмичењу ми је омогућила ове концерте и рекао бих да су данас такмичења сјајна прилика да се један млади уметник афирмише и добије концерте са битним оркестрима и диригентима у иностранству - истиче Роберт.

У своју биографију овај млади виолиниста уписао је и веома значајну сарадњу са свјетски признатим умјетником Јулијаном Рахлином.

- Јулијан Рахлин је уметник са богатим сценским искуством. Он је виолиниста, виолиста, као и диригент. Сарадња са Јулијаном ми је од великог значаја, јер на најбољи могући начин може ми приближити свет једног солисте - каже Лакатош.

Напомиње да му је за лични напредак изузетно значајна и сарадња са познатим српским гудаларом Владимиром Радосављевићем на чијем гудалу свира посљедњих седам година.

Поред наступа са оркестрима, Роберт жели да изгради и каријеру солисте. Оно што га пасионира, када је у питању истраживање композитора, њихових дјела и епоха су непревазиђени "стари мајстори", иако воли да изводи и савремене композиторе.

- Сматрам да је потребно неко време да савремена музика добије значај и разумевање које сада имају композитори 18, 19. и 20. века. Мислим да уметник не треба да прави разлику те да буде у могућности да изводи дела од барока па до савремене музике - каже Роберт.

Поред концертне каријере, овај невјероватни млади умјетник гради већ и педагошку каријеру као доцент на Академији уметности у Новом Саду.

- Педагогија је веома важна за мене, поред солистичке каријере. Драго ми је да могу младим људима пренети знање које сам стекао одлазећи на фестивале и мајсторске курсеве код најважнијих педагога данашњице - закључује Роберт Лакатош. 

Страдиваријева виолина

Роберт Лакатош је имао ту част да свира и на култној Страдиваријевој виолини.

- Страдивари је инструмент који говори сам за себе. Велика је част доћи до оваквог инструмента и сама помисао да је инструмент стар више од 300 година је невероватна - каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана