Вањa Булић: Потрага за српским књигама кроз Теслину пошиљку

Љиљана Алексић
Вањa Булић: Потрага за српским књигама кроз Теслину пошиљку

Бијељина - Историјски трилер о уништавању културног блага у Народној библиотеци у Београду која је срушена 1941. године, који је под корицама књиге "Теслина пошиљка" исписао Вања Булић, изазвао је велико интересовање у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини, гдје је промовисан.

Савремено доба, српска историја и култура, те тајна друштва преплићу се у овој трилер причи. Они који цијене Булићево стваралаштво у суботу увече имали су много питања о дјелу за које је овај познати новинар и писац скупљао информације на њему својствен начин. Булић је у књизи записао шта се догодило са књижевним фондом Народне библиотеке, на који начин је запаљена, шта су тражили Нијемци и каква је улога у свему томе Николе Тесле. Лик новинара Новака Ивановића, који спаја романе "Досије Богородица", "Симеонов печат" и "Јованово завештање", појављује се и у "Теслиној пошиљци".

- Новак је радио оно што сам ја некада радио као новинар "Дуге" и што су заправо радили и други новинари док је било правог новинарства. Моја идеја је врло једноставна, а главна прича ове књиге је Народна библиотека у Београду, која је срушена 6. априла 1941. године - рекао је Булић, додавши да је прича о Николи Тесли паралелна с тим.

Објаснио је и да је истражујући овај догађај дошао до закључка да током њемачког бомбардовања нису изгорјеле све књиге, него је библиотека запаљена и опљачкана.

- У тој библиотеци је било пола милиона књига и рукописа, 1.200 рукописних књига из раног средњег века, што немају земље које се диче да су много културније и јаче од Србије - истакао је Булић.

У књизи се, додаје он, налазе и неки бизарни подаци о Тесли, његова преписка са чувеним медијумом са којим се дописивао на језицима изумрлих народа.

- У опљачканој и уништеној библиотеци у Београду налазили су се чувени "Зраци смрти", које је Никола Тесла спремио као оружје које ће одбранити Србију у случају рата. Истовремено, ту је било и Мирослављево јеванђеље, које је једно од 120 највреднијих непокретних добара у историји људске цивилизације, а које је склоњено 1941. године пре него што су ушли Немци - причао је Булић заинтересованој публици.

Питања без одговора

Питање које га мучи је, како каже, гдје се данас налазе те књиге.

- Американци тврде да су их узели Руси, пошто је наводно по њиховом мишљењу Тесла био руски шпијун, а Руси опет тврде да су их узели Американци јер је ФБИ једини ушао у собу где је Никола Тесла преминуо - каже Булић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана