У уторак отварање изложбе слика Борка Мочевића у Галерији “Роман Петровић”

Срна
Foto: blic.rs

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић требало би да у уторак, 1. децембра, у Галерији “Роман Петровић” у Сарајеву отвори изложбу слика под називом “Аутопортрет”, аутора Борка Мочевића, магистранта сликарства који живи и ради у Источном Сарајеву.

Мочевић је рекао Срни да је ова изложба организована под покровитељством Амбасаде Србије у БиХ.

 Он је навео да су рецензенти овог јединственог ликовног догађаја и његових ликовних остварења српски књижевници Горан Врачар и Жељко Пржуљ, као и Градимир Гојер, позоришни редитељ, критичар, книжевник и театролог из Сарајева.

“У сталном сукобу власти и умјетности, власт редовно побјеђује самим тим што има моћ да одреди шта је битно, контролише оно што је опасно и подреди својим потребама културу цијелог једног народа, а камоли појединца...”, навео је Врачар у својој рецензији.

Пржуљ у свом препознатљивом, провокативно-пророчком смислу, примјећује да се “ баш тај Борко Мочевић, као кад на вјетру скупљаш перје, дрзнуо да на сликарско платно ухвати неке њему знане ликове који у свом животу имају везе са Сарајевом”.

Тако ће, истакао је Пржуљ, многи и неупућени коначно сазнати да су Беким Фехмиу, Бранко Станковић, Момо Капор и Војислав Вујановић, рођени у Сарајеву, а Душко Трифуновић, Бранислав Нушић и Раденко Мишовић радили у том граду...

Гојер сматра да је “једна од карактеристика сликарства Борка Мочевића у посљедње вријеме изразити сликарев сензибилитет за људску руку, њен невјероватно широки спектар значења, њену функционалну, али и једнако симболичку одређеност”.

“Кроз грч људских горњих екстремитета, он доноси читав психолошки сустав особа”, рекао је Гојер најављујући Мочевићеву изложбу. Отварање изложбе, уз све епидемиолошке мјере заштите од епидемије вируса корона, заказано је за 1. децембар у 13.00 часова у галерији “Роман Петровић” у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана