Традиција змијањског веза уткана у накит и одјећу

Цвија Мркоњић
Традиција змијањског веза уткана у накит и одјећу

Бањалука - Музеј Републике Српске, у сарадњи са Хуманитарном организацијом "Дуга", организовао је ревију женских и мушких одјевних предмета са детаљима змијањског веза "Плави вез у бијелом".

Ревија је одржана с циљем промоције змијањског веза, не само као фолклорног мотива, већ као вјеродостојног етно-елемента у текстилној индустрији у свакодневном животу. Програм је реализован у оквиру 49. Кочићевог збора.

Предсједник "Дуге" Галина Марјановић казала је да су на припреми за ревију почели да раде на прољеће, при чему су имали помоћ етнолога.

- Осмислила сам све и изабрала материјале, као и гдје ће који орнамент бити аплициран, а етнолози су обрадили моделе. Надам се да ћемо бити инспирација младим дизајнерима - рекла је Марјановићева.

Публика је имала прилику да види мушке и женске кошуље, тунике, хаљине, шалове и накит са детаљима змијањског веза. 

Директор Музеја Нада Пувачић подсјетила је да је змијањски вез прошле године номинован за листу нематеријалне културне баштине UNESCO-а.

- Змијањски вез заслужује да постане дио националне баштине која сакупља најзначајније и највредније елементе који говоре о локалном идентитету - навела је Пувачићева.

Према њеним ријечима, у октобру или новембру биће познато да ли је вез добио заштиту UNESCO-а, а јединствен је по томе што је на бијелом платну само плава боја.

- Змијањски вез треба да живи међу младима и да га они носе као што Шкоти носе килт или Јапанци кимоно. Вечерас смо имали прилику да видимо како се одјевни предмети са елементима змијањског веза могу носити у свакодневним комбинацијама - истакла је Пувачићева.

Замјеник министра просвјете и културе РС Ирена Солдат-Вујановић истакла је да ће заштита веза значити много за нашу земљу јер нисмо свјесни колико богатство и раскош имамо у смислу народних рукотворина, обичаја и предања.

Курс

- Курс змијањског веза у сарадњи са Музејом РС први пут смо организовали овог прољећа, када је учествовало 16 талентованих полазница. Планирано је да нови курс почне у септембру уколико пронађемо простор - рекла је Галина Марјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана