Свјетски филм на крилима ФЕСТ-а

Приредила: Мирна Пијетловић
Свјетски филм на крилима ФЕСТ-а

Београд - Након детаљних припрема, дочека угледних филмских радника и свечаног отварања 43. по реду Међународног филмског фестивала ФЕСТ у Београду, публика је с нестрпљењем дочекала први фестивалски дан и приказивање филма "Ничије дете" Вука Ршумовића.

Дуго очекивани филм, који је приказан у суботу увече на фестивалу, а који ниже награде на фестивалима од свјетске премијере јесенас у Венецији, наишао је на одличан пријем и на српској премијери.

Публика у препуној дворани Центра "Сава" поздравила је веома дугим аплаузом бројну екипу филма, која се поклонила послије пројекције, а праве овације приређене су главном глумцу - дјечаку Денису Мурићу и редитељу - дебитанту Ршумовићу.

Филм у продукцији Мише Могоровића базиран је на истинитој причи о дивљем дјечаку (игра га Мурић) кога су осамдесетих година 20. вијека ловци пронашли међу вуковима у шуми у планинама БиХ, након чега је послат у Београд у дом за незбринуту дјецу да се социјализује.

У Београд су на ФЕСТ стигли бројни угледни гости, а између осталих у српску престоницу је стигао и славни руски редитељ Александар Сокуров. Он је на округлом столу рекао да као аутор прије свега цијени умјетност и да у свом раду не може да се прилагођава масовној публици.

Сокуров је први инострани добитник новоустановљене награде ФЕСТ-а "Београдски победник" за изузетан допринос филмској умјетности.

Признао је да није био свјестан тога колико је познат и цијењен међу филмофилима у Србији.

- То је за мене врло пријатно изненађење. Срећан сам што су и овдје приказивани моји филмови - рекао је аутор који је у богатој каријери освојио и "Златног лава" у Венецији, за филм "Фауст" 2011. године.

Сокуров је изјавио да је све што је у основи његових знања и увјерења базирано на европској култури. Што се тиче савремене кинематографске продукције, указао је на то да сви желе што већу публику и да се квалитет филма мјери бројем гледалаца.

- Али, квалитет и квантитет нису синоними. Као редитељ који прије свега цијени умјетност, не могу да се прилагођавам масовној публици - рекао је он.

Познати писац из Хрватске Миљенко Јерговић, предсједник жирија селекције "Српски филм" на ФЕСТ-у, изјавио је да при гледању било којег филма не одваја етику и естетику.

- У умјетности те двије ствари иду заједно. Иако има врло неетичних умјетника, тешко бих могао да се сјетим неког неетичног филма или књиге који су сами по себи естетски вриједни - рекао је он.

Поводом тренда савремене кинематографије да се екранизују романи, оцијенио је да се "мада ријетко, ипак догоди да се сними добар филм по доброј књизи".

Предсједник међународног жирија главног такмичарског програма Неда Арнерић изјавила је да није добро да се умјетничка дјела међусобно такмиче, али да је то пракса у цијелом свету. Она је напоменула да је већ трећи пут у прилици да буде у жирију, али увијек у међународном.

- Не бих се усудила да процењујем своје колеге, које добро познајем, а и само бих стекла непријатеље. Овако ми је лакше када је реч о страним филмовима - додала је она.

Како је истакла, и у животу, и у умјетности руководи се искључиво емоцијама.

Према новом концепту ФЕСТ је од ревијалног фестивала постао такмичарски, са три селекције: Главни такмичарски програм (15 филмова), Српски филм (12 филмова) и Границе (12 филмова).

До 8. марта у Центру "Сава" и другим београдским дворанама биће премијерно приказано 90 страних и домаћих филмова, а у селекцији су, између осталих и филмови који су били приказани и награђени на најпрестижнијим свјетским филмским фестивалима.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана