Српска обиљежава годину Његоша

Aлександра Маџар, Фото: А. Чавић
Српска обиљежава годину Његоша

Бањалука - Двије стотине година од рођења великана српске књижевности Петра II Петровића Његоша биће обиљежено и у Републици Српској.

Потврђено је ово у Бањалуци када је предсједник Републике Српске Милорад Додик примио делегацију чланова Aкадемије наука и умјетности Републике Српске, Српске академије наука и уметности, Матице српске и Друштва чланова Матице српске у Републици Српској.

Представници ових институција упознали су Додика са планираним активностима и програмом обиљежавања 200. годишњице рођења великог српског пјесника и црногорског владике Петра II Петровића Његоша.

У оквиру обиљежавања, које ће бити реализовано током 2013. године, планирано је, између осталог, одржавање низа културних манифестација у Републици Српској, Србији и Црној Гори, као и одржавање научног скупа, почетком новембра ове године, у Београду, Новом Саду и Бањалуци.

Милорад Додик прихватио је приједлог да, уз предсједника Републике Србије Томислава Николића и патријарха српског Иринеја, буде покровитељ прославе посвећене Његошу.

Aкадемик Миро Вуксановић рекао је јуче за “Глас Српске” да је импресиониран састанком са предсједником РС Милорадом Додиком јер су, како каже, разговарали са човјеком који брзо и ефикасно мисли и који говори оно што мисли, “што код политичара није баш честа појава”.

Обиљежавање годишњице организоваће Српска академија наука и уметности, Aкадемија наука и умјетности Републике Српске и Матица српска.

- У плану је одржавање научног скупа почетком новембра, једно велико песничко вече посвећено Његошу, као и изложба - казао је Вуксановић.

Национални савет за културу Србије једногласно је у фебруару подржао иницијативу Српске академије наука и уметности и Матице српске да се током 2013. обиљежи 200. годишњица рођења Петра II Петровића Његоша.

Вуксановић је и потпредсједник Одбора за научни скуп “Његош у свом и нашем добу”.

- Главни циљ научног скупа јесте да се Његошево дело и његово укупно деловање још једном свестрано осмотри, анализира и укаже на његову непролазност у српској књижевности, култури, духовности, науци, просвећености, историји - каже Вуксановић.

Научним скупом биће обухваћене теме Његошево књижевно дјело, поетика, стих, усмена традиција, филозофија, родољубље...

- Тражили смо имена људи који би могли да одговоре на теме из скупа, а учесници ће бити из Србије, Републике Српске, Црне Горе... Скуп ћемо отворити 6. новембра у Aкадемији наука у Београду, а затим ћемо се договорити које ће секције радити у Бањалуци, Новом Саду, Београду - најавио је Вуксановић.

Каже да ће лингвисти имати своју секцију, историчари своју секцију и сл., а завршница ће бити зборник који ће обухватити све радове.

Научни скуп

- Тема “Његош у свом и нашем добу” показује како је његово књижевно дјело примљено данас, а како је било у његовом времену. Не постоји писац у српској књижевности чије је дело толико тумачено као Његошево. Ове године биће објављена његова библиографија која има седамнаест хиљада јединица, а он је објавио 13 књига - каже Миро Вуксановић.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана