Србац: Ликовна умјетност магнет за младе

Дејан Јовичић
Србац: Ликовна умјетност магнет за младе

Србац - Млади Српчани све више се опредјељују за бављење умјетношћу, што су доказала и три талентована сликара, учесника недавно завршене Ликовне еколошке колоније "Бардача".

Међу њима има и академских сликара, попут 23-годишње Саше Татић која је дипломирала на Академији ликовних умјетности у Бањалуци, смјер графика. Ријеч је о дјевојци која се од малих ногу бави цртежима и графиком, а у посљедње вријеме је заинтересована за концептуалну умјетност која, по њеним ријечима, код нас још није довољно заступљена.

- Ова врста умјетности ми у потпуности одговара и себе у будућности видим као концептуалног умјетника. Већ сам учествовала на неким пројектима из ове области, па сам тако радила перформанс о теми стогодишњице трансформације друштва у Сарајеву од 1914. до 2014. године - каже Татићева.

Истраживање у умјетности све више заокупља и двадесетогодишњу сликарку Веру Шаула која је уписала трећу годину Факултета примењених уметности у Београду. Њена ужа специјалност је графички дизајн, а највише пажње даје пастелу, акрилу, уљу на платну и оловци.

- Сада се бавим сликањем, а умјетничку каријеру почела сам цртежима. Најчешће сликам портрете и фигуре, у колору, али и у црнобијелој техници. Волим да комбинујем технике и стално смишљам нешто ново. Желим да се опробам и у другим сферама, па планирам да упишем мастер студије модног дизајна - казала је Шаула.

У слободно вријеме бави се фотографијом, а присјетила се и свог првог цртежа.

- Постоји занимљива анегдота о томе како је мој отац купио хљеб умотан у пекарски папир. Као трогодишња дјевојчица на том папиру нацртала сам лептира. Родитељи ми прво нису вјеровали, па сам као доказ морала да цртам још једног лептира - прича сликарка.

Изузетан таленат има и 23-годишњи умјетник из Ситнеша код Српца Саша Ђукић, који има статус слабовидог лица. Већ је имао двије самосталне изложбе у Српцу и Специјалној библиотеци за слијепа и слабовида лица РС у Бањалуци.

Изложба коју је организовао прошле године у србачком Дому културе била је јединствена на овим просторима јер су посјетиоци који имају проблема са видом могли прочитати садржај слика путем Брајевог писма. Он је тада представио 18 пејзажа рађених техником уље на платну и сваки од њих имао је пратећи опис за слијепа лица, која су имала прилику да осјете сву љепоту пејзажа.

- Посјетиоци су утонули у свијет маште. Иако неки од њих никад нису видјели природу, рекли су да су на овај начин осјетили чари природе - казао је Ђукић, који планира да се и у будућности активно бави сликањем.

Дјела за фундус

Умјетници Саша Татић, Вера Шаула и Саша Ђукић насликали су по три слике на колонији "Бардача". По једно њихово дјело остаће у фундусу ове колоније који тренутно броји 564 слике, док ће остале бити уручене спонзорима манифестације.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана