Савремена ризница визуелне умјетности

Приредила: Александра Маџар
Савремена ризница визуелне умјетности

Београд - Изложба "Контемпорари тезаурус", ауторски пројекат Музеја савремене умјетности Републике Српске, која представља пресјек савремене визуелне сцене Српске, отворена је у галерији "Подрум" у Београду.

Концепт изложбе базира се на појму тезаурус, који се у музеологији односи на процес формирања музејских збирки чинећи њихово мисаоно и спознајно утемељење, па изложба као савремена ризница обједињује и представља сабрана/тезаурирана знања о савременој умјетности Републике Српске. На изложби су представљени радови Николе Кекеровића, Игора Бошњака, Нинослава Ковачевића, Младена Миљановића, Раденка Милака, Борјане Мрђа, Миле Панић, Селме Селман, Саше Татић и групе "Тач.ка".

Виши кустос Музеја савремене умјетности Српске Жана Вукичевић, која је осмислила концепт изложбе, рекла је да овај пројекат обухвата десет аутора, младих умјетника из Републике Српске и доноси пресјек најзначајнијих и актуелних умјетничких појава које су обиљежиле и обиљежавају претходне године и оно што се дешава.

- Циљ изложбе је да представи континуитет развоја наше умјетничке сцене и покаже који су то тематски оквири и контексти, концепцијска полазишта наших умјетника. Све то је обједињено у један тезаурус, односно једну савремену ризницу гдје су сабрана сва знања о нашој визуелној умјетности - рекла је она.

На изложби су приказана дјела рађена уљем на платну, видео-радови, принтови, фотографије, инсталације, па до "Инстаграма" као најактуелнијег и најновијег медија.

- Умјетницима је данас све на располагању, све врсте медија и користе то на свој начин, комбинују, представљају, јер у савременој умјетности све је дозвољено, тако да је на изложби приказан разнолик избор најразличитијих медија - нагласила је Вукичевић.

Ова поставка отворена је у фебруару у Бањалуци, прошлог мјесеца имала је прилику да се с овим радовима упозна публика у Новом Саду, а послије Београда изложба путује у Скопље и на Цетиње.

Остваривање комуникације

Изложба, која ће трајати до 20. августа, може се сврстати у три цјелине - прва група се бави односом према нашој социјалистичкој прошлости, другу цјелину представљају радови који се баве ратним и трауматичним искуствима деведесетих година, док трећа линија представља рад оних који нису запамтили ни социјализам, ни рат и који граде свој приступ.

- То је пројекат који треба да заживи даље и пружи прилику да публика у различитим срединама сазна о нашој сцени и шта се дешава и оствари комуникацију са сценама у другим градовима - казала је Вукичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана