Сајам књига од 23. октобра у Београду

Срна
Сајам књига од 23. октобра у Београду

Београд - У Београду ће под слоганом "Књиге у руке" од 23. до 30. октобра бити одржан 61. Међународни београдски сајам књига, уз учешће више од 450 излагача, а почасни гост биће Иран, саопштили су организатори.

Осим Ирана, на сајму књига учествују и издавачи из Републике Српске, БиХ, Анголе, Бјелорусије, Индије, Израела, Мађарске, Јапана, Кине, Русије, Словеније, Хрватске, Црне Горе и других земаља.

На Сајму ће учествовати најмање десет издавача из Ирана који ће представити дјела из области иранистике, религије, гностицизма, као и савремену иранску књижевност, књиге за дјецу и омладину и област кинематографије.

Амбасадор Ирана у Београду Маџид Фахим Пур рекао је новинарима да ће током Сајма књига у Београду боравити министар културе Ирана и да ће том приликом имати низ сусрета са званичницима Србије и представницима институција културе те да ће са српским министром културе потписати трогодишњи програм сарадње од 2016. до 2019. године.

Аташе за културу у Амбасади Ирана Мохсен Солејмани истакао је да је у плану оснивање удружења књижевника Србије и Ирана, те најавио организовање "Дана Ирана", као и скупове иранских и српских писаца, радионице илустрације, иранско драмско приповиједање, више изложби, ревију иранских филмова у Музеју Кинотеке.

Солејмани је рекао да очекују потписивање најмање три споразума о узајамној продаји/куповини ауторских права између иранске књижевне агенције и иранских и српских издавача за објављивање 20 дјела.

И ове године, на најпосјећенијем Сајму књига у региону, на којем ће бити више од 40 излагача из иностранства, традиционално ће учествовати највећи домаћи, као и бројни инострани издавачи и писци.

За сада се може најавити учешће Захара Прилепина, Ерленда Луа, Вила Фирта, Свејна Мененсланда, Ведране Рудан, Александра Мекол Смита, Пан Бујукаса, Александре Потер, Миленка Стојичића, Румјане Еберт, Антона Холцера, Маркете Хејкалове и других.

Премијерно ће бити представљена многа издања, а публика ће моћи да присуствује и бројним дискусијама и предавањима о књижевности, издаваштву, актуелном друштвеном тренутку и обиљежавању јубилеја.

У оквиру пратећег програма биће представљена нова издања и организовани сусрети и разговори писаца и издавача са читаоцима, књижарима, библиотекарима и посјетиоцима из земље и иностранства.

Најављене су и тематске трибине од Шекспира и Сервантеса, до Јасеновца и српског романа у домаћем филму, као и низ изложби о Шекспиру, Сервантесу, Петру Кочићу и Јасеновцу.

Као и претходних година, биће додијељене награде за издавача године и сајамске друге награде.

Појединачна улазница коштаће 250 динара, а за групне посјете 150 динара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана