Ријечју одали почаст великом писцу

Цвија Мркоњић
Ријечју одали почаст великом писцу

Бањалука - Први форум бесједништва, као и књижевно вече под слоганом "Змијање у Београду, Српска у Србији - пјесници Србије и Републике Српске" одржани су у оквиру манифестације 49. Кочићев збор у Бањалуци и Београду.

Форум је одржан у Банском двору културном центру, а бесједило је осам студената са правних факултета из Бањалуке, Источног Сарајева и Београда под менторством професора Николе Мојовића.

Мојовић је истакао да је говорник онај ко је добар човјек, јер само добар човјек може бити добар говорник.

- Не значи да је онај ко добро и лијепо говори добар говорник, јер у историји је било великих говорника који су злоупотребљавали говор - казао је Мојовић.

Учесница са Правног факултета Универзитета у Бањалуци Јелена Комљеновић говорила је на тему "Живот посвети истини" по цитату римског пјесника Јувенала.

Сања Лакић са београдског Правног факултета говорила је о сеобама и судбини народа који је 1995. године прогнан из Републике Српске те о избјегличким колонама.

- Петар Кочић био је велики бесједник и форум бесједништва доприноси укупном културном садржају "Кочићевог збора" - казао је Витомир Поповић, предсједник Завичајног друштва "Змијање" које је организатор форума.

Књижевно вече одржано је у оквиру манифестације "Кочићев дан у Београду" у Удружењу књижевника Србије, а пјесници и писци из Српске и Србије читали су своје стихове и одломке из дјела у част великог писца.

Стихове су читали предсједник Удружења књижевника РС Јованка Стојчиновић-Николић, добитник овогодишње Кочићеве награде Слободан Јанковић, Ранко Павловић из Бањалуке, представник Завичајног друштва "Змијање" Миленко Шарић, као и Манојло Гавриловић из Србије, те домаћин манифестације Перо Ђурђевић. 

- То је дан када се слави живот великог писца и дјело једног од највећих српских револуционара - рекла је представник Удружења књижевника Зорица Арсић-Мардарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана