Редитељ Младен Матерић: Најважније ствари у животу одвијају се мимо ријечи

Александра Маџар
Редитељ Младен Матерић: Најважније ствари у животу одвијају се мимо ријечи

Бањалука - Доласком великог српског редитеља са адресом у Паризу, Младена Матерића, креативна тишина у којој се рађа нови живот умјетности наступила је на сцени Народног позоришта Републике Српске.

Други пут Матерић у националном театру поставља невербални комад, који ће премијерно бити изведен 18. октобра у 20 часова на великој сцени театра. Ријеч је о дјелу цијењеног аустријског књижевника Петера Хандкеа "Часови током којих ништа нисмо знали једини о другима".

Матерић, који је осамдесетих година основао "Тетовирано позориште", у којем је од почетка са члановима театра тражио нови позоришни израз, испричао је за "Глас Српске" понешто о представи, шта то очекује гледаоце, начину на који он промишља о ономе чиме се бави, сарадњи са домаћим глумцима, али и о познанству са Петером Хандкеом.

Објаснио је да је Хандке овај текст писао за своју кћерку, која се још није била ни родила, да би јој на неки начин објаснио какав је тај свијет на који ће она доћи.

- Најкраће, ја сам то исто питање поставио себи, а Петер Хандке нам је дао слободу да ми то интерпретирамо како осјећамо. А, како ми то осјећамо је покушај нашег одговора на то исто питање, какав је ово свијет у којем живимо? Наравно питање је врло тешко и превазишли нас - истакао је Матерић.

Представа је, како каже, покушај одговора, не само једног човјека већ цијелог ансамбла, на то питање, а за њега лично рад на представама је један од покушаја да мало више разумије оно што га се тиче.

- Тишина и одсуство ријечи нас често подсјете на оно што је најважније. А ја и даље мислим да се најважније ствари у нашем животу одвијају мимо ријечи. Важнија је близина и удаљеност, додир и загрљај. Нису ријечи те које нам дају утјеху, кад нам је она потребна, више је то нека присутност - нагласио је редитељ.

Овај текст без ријечи, прича Матерић, Хандке је написао прије 25 - 30 година.

- У њему не постоји ниједна ријеч која се изговара. Укратко, текст има 320 појава људи који долазе и којима се догађају мале и велике ствари, које се не говоре. То није први комад који је он написао на такав начин, да нема дијалог - додао је Матерић.

За њега је сарадња са великим писцем, какав је Хандке, веома подстицајна.

- То је нека размјена на високом нивоу захтјева, појединачно и заједнички. Некад је боље када радите са другима, извуку вас из вас самих - сматра редитељ.

Он је изузетно задовољан са глумцима Народног позоришта Републике Српске.

- Желио сам да радим опет у Народном позоришту РС, јер се у Бањалуци добро осјећам и јер сам задовољан глумцима са којима сам радио и са којима сада радим - рекао је Матерић.

Оно што је посебно значајно и занимљиво за овај комад је чињеница да се представа ради у копродукцији са неколико француских позоришта, чији ће представници допутовати на премијеру у Бањалуку, те да ће комад идуће јесени бити игран у Тулузу у Француској.

Ансамбл

Матерић је овај пут улоге повјерио Миљки Брћанин, Владимиру Ђорђевићу, Ањи Илић, Наташи Иванчевић, Ведрани Мачковић, Љубиши Савановићу, Слободану Пришићу, Жељку Стјепановићу. На сцени ће свој таленат показати и Љубиша Савановић, Сњежана Штикић, Златан Видовић, Слађана Зрнић, Борис Шавија, Александар Стојаковић, Рок Радиша, Марија Пијетловић, Бошко Ђурђевић, Андрија Пурковић и Иван Перковић. Као и у комаду "Кухиња", тако ће и на овој сценографији радити Драгана Пурковић-Мацан, заједно са Материћем, док је за костиме задужена Јелена Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана