Редитељ Кокан Младеновић за Глас Српске: Глумци доказују чуда театра

Александра Маџар
Редитељ Кокан Младеновић за Глас Српске: Глумци доказују чуда театра

Бањалука - Оно што је мени много важније од ових награда које намире вашу сујету је сам Театар фест. Бањалука је први пут успела да на прави начин употреби свој географски положај те да се у селекцији нађу најбоље представе сјајних редитеља из различитих земаља бивше нам државе и да се нађе оно нешто што је добар пресек сезоне на сјајном месту које јесте овај театар.

Рекао је ово за "Глас Српске" један од најкреативнијих редитеља на домаћој позоришној сцени Кокан Младеновић, чије су представе "Каубоји" Народног позоришта Кикинда и "Доктор Нушић" у копродукцији Народног позоришта Сомбор и Крушевачког позоришта, равноправно подијелиле прво мјесто на Театар фесту "Петар Кочић 2015".

Награђени комади, потпуно различите тематике, у салу Народног позоришта РС донијели су несвакидашњу позоришну атмосферу, сјајну глумачку игру, дашак иновативности и снажне емоције у публици које су произвеле бескрајно дуге и јаке аплаузе.

- Много ми значе награде, јер су то две дијаметрално супротне представе. "Др Нушић" је врло ангажована реинтерпретација Нушићевог текста. То је комад који говори о нашим менталитетским девијацијама и кроз форму врло ангажованог театра, уз сјајне сонгове Марка Шелића Марчела на музику Ирене Поповић-Драговић, уз мој лични ангажман и ангажман глумаца Крушевачког и Сомборског театра говори много тога болног и непријатног о времену у којем ми данас живимо - казао је Младеновић.

Са друге стране, подсјетио је да представа "Каубоји" по тексту Саше Аночића преиспитује сву радост бављена чудесним послом театра и сву тугу која је залеђе тог посла.

- Није лако бавити се театром данас на овим просторима. Када се заврши та илузија бављена театром, сви ми живимо неке своје животне приче - додао је Младеновић, који је проглашен и за најбољег редитеља овогодишњег Театар феста.

Снажна заједничка нит која ове двије представе спаја у једну умјетничку цјелину, како је истакао Младеновић, су глумци.

- Мој сјајни професор Мирослав Беловић говорио је да је у театру свако чудо доказиво и могуће, ма каква авангардна, луда, модерна или класична концепција била, само уколико је успете доказати на глумцима, а глумци су најсавршеније и најпроблематичније средство у историји уметности - сматра Младеновић.

Највећи успјех за сваког редитеља је, како каже, направити представу у којој сви глумци подједнако уживају и користе своје најбоље потенцијале.

- У обе представе постоји врло видна колективна свест и полет ансамбла да дају најбоље од себе и испричају своје приче до краја - нагласио је он.

Младеновићеве режије познате су по томе што много пажње посвећује глумачкој игри.

- Завршио сам Средњу глумачку школу у Нишу. Из Бањалуке је са мном био сјајни Новица Богдановић. Моје средњошколско образовање је глумачко и моја перцепција театра је кроз перцепцију глумца. Мислим да је глума једина суштинска уметност театра. Редитељска уметност као таква настаје тек крајем деветнаестог века, а пре тога људи хиљадама година долазе да гледају некога како се пред њиховим очима претвара у неког другог и говори уверљиве приче. А публика се смеје, пати, сазнаје нешто о свом животу, друштву... - објаснио је Младеновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана