Путовање уз звуке гитаре Миле Стојнић

Александра Маџар
Путовање уз звуке гитаре Миле Стојнић

Бањалука - Послије одличног концерта опере и изузетног представљања савремених композиција, публика у Бањалуци имаће прилику да настави са музичким уживањем у извођењу домаћих умјетничких снага, јер ће вечерас бити одржано Вече класичне гитаре.

Млада и талентована умјетница Мила Стојнић прстима ће оживјети композиције Вила-Лобоса и Пјацоле за соло гитару у 19 часова у Јеврејском културном центру "Арие Ливне".

Као гости на концерту придружиће јој се виолинисти Маја Рађеновић са којом ће извести дјело Бартока за виолину и гитару и Аљоша Шолак, који ће се представити композицијом за соло виолину.

- Публику очекује интересантан репертоар. Ово је мој испитни програм који сам бирала заједно са професором Наташом Јокић. Програм је изабран у складу са техничким и музичким захтјевима нивоа студија. Наравно, приликом бирања програма највише се ослањам на лични утисак, односно, највише се водим тим шта ми се свиђа. На тај начин најбоље могу схватити дјело, а и изнијети га на најбољи могући начин - испричала је Стојнићева.

Веома млада, двадесетдвогодишња музичарка у своју биографију уписала је значајна признања на републичким и међународним такмичењима гитаре, а активан је члан оркестра гитара "102 гитарске жице", који су низом концерата одушевили публику широм РС и БиХ.

- Трудимо се да на нешто другачији начин промовишемо овај инструмент и приближимо га публици. Из тог разлога се родила идеја за оснивање оркестра гитара чији чланови су професори из музичких школа у Бањалуци, Приједору и Бихаћу, као и студенти Академије умјетности у Бањалуци - подсјетила је она.

Није могла сакрити незадовољство што прошле године због недостатка новца није одржан Фестивал класичне гитаре "Гитарфест".

- То је фестивал на који су долазили свјетски познати извођачи и педагози, што је за нас студенте и те како важно због усавршавања, а и идеална прилика за све љубитеље класичне гитаре да чују јако квалитетне концерте - закључила је Стојнићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана