Пронађена грнчарија у Кочићеву

Александра Маџар
Пронађена грнчарија у Кочићеву

Бањалука - Пронашли смо велики број уломака грнчарије, животињских костију, као и кремених алатки током прве фазе археолошких ископавања. Сачували смо бројне узорке земље како бисмо на њима у идућем периоду урадили процес флотације. Урађено је и систематско геоархеолошко испитивање цијелог локалитета. Пронађени материјал смјештен је у музеј у Градишци.

Потврдила је ово за “Глас Српске” археолог из Музеја Републике Српске Ивана Панџић, која је са групом археолога у периоду од 18. до 29. марта радила археолошка ископавања, као и почетна теренска истраживања пројекта “Еурофарм” на локалитету Кочићево у Новој Тополи.

Истраживања су предводили Музеј Републике Српске и Aрхеолошки институт Универзитетског колеџа из Лондона, у сарадњи са Заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС и Завичајним музејом у Градишци.      

Панџићева је додала да је ова фаза пројекта обухватила рад на археолошком материјалу у Музеју у Градишци и теренске радове на локалитету Кочићево.

- Током ископавања отворена је сонда величине 5х5 метара, која је касније у југозападном дијелу проширена за 2х1 метар. У овом дијелу на дубини од 80 центиметара пронађен је непотпуни људски скелет - каже Панџићева.

Открива да је узорак костију однесен на 14Ц анализу, која ће дати најприближнију старост скелета.

- Сматрамо да смо добили најнеопходније информације које су нам потребне за цјелокупну слику локалитета  Кочићево, а то би требало да потврде анализе које слиједе - рекла је Панџићева.

Друга фаза рада на пројекту планирана је за октобар и новембар, а Панџићева каже да ће се углавном односити на сабирање резултата из прошле и ове године.

План

- Направићемо план рада за 2014. годину, односно избор нових локалитета за археолошка истраживања. Бираћемо локалитете који су по досадашњим сазнањима најближи да нам открију оно што је предмет истраживања пројекта “Еурофарм”, а то је увођење новог начина живота током млађег каменог доба/неолита - увођење пољопривреде и сточарства на овом подручју - каже Ивана Панџић.  

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана