Промовисана књига Оли ми га дат

Срна
Промовисана књига Оли ми га дат

Београд - У Задужбини Илије Коларца у Београду вечерас је промовисана дванаеста књига сабраних дјела Матије Бећковића "Оли ми га дат", коју су издали "Штампар Макарије" из Београда, "Октоих" из Подгорице и Андрићев институт из Андрићграда.

"Матија говори оно што смо сви знали, али се нисмо усуђивали да кажемо", истакао је пјесник Радомир Уљаревић на промоцији у Малој сали Коларчеве задужбине, којој је присуствовао велики број поклоника Бећковићевог бесједништва.

Уљаревић је навео да је Бећковићева способност да стихом предухитри вријеме и сувереним пјесничким захватом успостави нове законе који се, парадоксално, подударају са нашом свакодневицом.

"Нема у нашој модерној лирици већ стотињак година аутора који звучи тако колективно, а истовремено тако ексцентрично и непоновљиво", рекао је Уљаревић.

Он је истакао да је Бећковићево најновије издање посебно и зато што садржи више од 30 пјесама које нису биле објављене у ранијим његовим књигама.

"Нова књига жОли ми га датж је празник српске поезије. На 222 стране може се читати као брилијантни приручник наше економије ничега, раскошни минимализам", закључио је Уљаревић.

Матија Бећковић је на промоцији рецитовао своје пјесме, а његово бесједништво публика је често прекидала смијехом. Неки од стихова који су нарочито насмијали поблику била је и Бећковићева примједба: "Не могу прежалити што није жив султан Мурат па да одем на Косово да му се извиним", као и замишљени дијалог са Муратом, у коме се пјесник султану обраћа ријечима: "Ко је онда могао и помислити да ћеш испасти поштенији од свих који су дошли после тебе?".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана