Прича о женидби Бранислава Нушића

Мирна Пијетловић
Прича о женидби Бранислава Нушића

Бањалука - Комедија "Три класе и госпођа Нушић" до посљедњег мјеста испунила је салу Народног позоришта Републике Српске, а дио публике је на ногама уживао у маестралној игри Београдског драмског позоришта, јер није било довољно столица за све који су хтјели да погледају ово маестрално остварење.

Овај интересантан комад, који открива неколико детаља из приватног живота Бранислава Нушића написао је Владимир Ђурђевић, а режирала Милица Краљ.

Псеудобиографско поигравање са причом о животу Нушића и ликовима из његових комада, дато је у колажној драматургији и жанру водвиља.

Како је истакла Милица Краљ, комад је написан за игру у Нушићевом маниру и његовим језиком. Писац је у комаду жив човјек, без оптерећења сувим биографским подацима.

Славног српског комедиографа на даскама је оживио глумац Даниел Сич, који је истакао да се у креирању лика није претјерано оптерећивао пишчевим животом.

- Тај период живота који ми приказујемо у представи, апсолутно није нигде до сада записан. Тако да сви ми имамо неку предрасуду како изгледа Нушић, а у ствари га знамо само са фотографија - каже Сич.

Каже да је покушао да га дочара на њему близак начин и да направи једног "блесавог, заљубљеног мушкарца који је интелигентан и духовит".

- С друге стране, он носи неку тугу у себи, као да предосећа да ће се нешто лоше десити. Он није амбициозан из сазнања да припада негде више, већ су његове амбиције усмерене и понукане оним нашим српским ентузијазмом и полетом ка изградњи каријере. Међутим, он то не може, јер мора истински да се заљуби, а не да "све прода" зарад каријере - појашњава Сич и додаје да им је Милица Краљ и те како помогла у раду на представи, јер је она од редитеља који обожавају глумце.

Несуђену Нушићеву жену, Нину Ангелопулос, тумачи млада и талентована Јелисавета Орашанин.

- Рад на представи је био прилично напоран јер је најтеже насмејати људе, а с друге стране нам је било дивно због јако креативних проба. Имали смо пред собом врхунски текст, тако да нам није било тешко да добијемо добар финални производ - представу која заиста насмејава публику - казала је Орашанинова и додала да је уживала градећи свој лик, за који јој је редитељка дала потпуно "одрешене руке".

Бард српског глумишта Слободан Бода Нинковић на сцену је изнио типичног лика из Нушићевих дјела - амбициозног конзула Димитрија Бодија.

- Текст је врло вешто написан и употпуњен неким историјским моментима, а Ђурђевић их је, наравно, обрадио на позоришан начин - измаштао мало како би то могло да буде, и дао нам је леп повод за игру. Милица Краљ се с друге стране максимално потрудила да нам остави простора да сами узмемо колико ко хоће и колико ко може - казао је Нинковић и додао да је, нажалост, Нушић наш савременик, иако он сам то не би волио.

Ликови

- Да бих у свом тексту спојио све коцкице, позајмио сам ликове из његовог дела, претпостављајући да је у стварности познавао људе на основу којих је касније стварао драмске јунаке - рекао је Владимир Ђурђевић, помињући Живку министарку, Перу писара, др Цвијовића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана