Прича из Српске на Косанчићевом венцу

А. М.
Прича из Српске на Косанчићевом венцу

Београд - Књижевник из Републике Српске Берислав Благојевић наступио је на вечери Међународне књижевне колоније Тршић, на Косанчићевом венцу у Београду,

Он је на мјесту некадашње Народне библиотеке Србије, у уторак увече прочитао приповијетку, која, како је рекао,"говори о библиотеци, али заправо о судбини нас на граници".

Ово дјело посветио је родном граду Броду. Своје пјесме и приповијетке читали су и остали учесници колоније - Мира Душкова из Бугарске, Кајоко Јамасаки из Јапана, Милош Ђуђевић из Хрватске, Ненад Јовановић из Србије и Ђулијано Ћери из Италије.

Предсједник Српског књижевног друштва, које је организовало колонију, Вуле Журић, рекао је да је простор на коме је некада стајала Народна библиотека Србије одабран за књижевно вече због специфичног амбијента.

- На овом мјесту треба писати и читати. Тако ће ваљда једног дана ово заиста постати споменик опомене. Са једне стране свима онима, који мисле да могу да сруше једну културу тако што ће срушити библиотеку, а нама да знамо да културу не чине зграде, па чак можда ни књиге, него да је чини наш језик и да прије свега њега не смијемо да изгубимо - истакао  је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана