Преминуо сликар Сава Стојков

Агенције
Преминуо сликар Сава Стојков

Данас је у Сомбору у деведесетој години живота, након кратке али тешке болести, преминуо познати војвођански и српски сликар Сава Стојков, преноси портал СОинфо.

Рођен у Сомбору 1925. године, Стојков се већ као младић почео бавити сликарством, а прву самосталну изложбу имао је 1945. године у Осијеку. Сликање је, осим осталог, учио и у атељима Ђорђа Андрејевића Куна и Антона Хутера.

Војвођанска природа и људи представљали су средишњи мотив његовог сликарства, које је, током више од седам деценија, пролазило кроз неколико сликарских фаза и праваца. Своја најпознатија дјела Сава Стојков  је начинио у маниру наиве и хљебинске школе, као и у правцу поетског реализма, у којем је истрајавао током посљедње четири деценије свог сликарског рада. Био је један од најпознатијих југословенских и српских сликара на стаклу, а његово сликарство, у коме се једнако успјешно исказао као пејзажиста и као портретиста, било је изразито пријемчиво широком кругу љубитеља ове врсте умјетности.

Самостално је излагао на преко 500 изложби на свим континентима, а учествовао је и на више од 600 колективних изложби. За свој умјетнички рад добио је преко 40 награда у земљи и свијету. О његовој умјетности, о којој су писали најугледнији српски и југословенски ликовни критичари и историчари умјетности, објављено је десет књига и монографија, а снимљено је и више телевизијских емисија и документарних филмова. Године 2010., у историјском здању Препарандије у Сомбору, Стојков је добио и своју сталну ретроспективну галерију.

Комеморација поводом смрти Саве Стојкова биће одржана у четвртак, 21. августа, у Великој сали Жупаније у Сомбору, а познати сликар биће сахрањен на сомборском Великом православном гробљу истог дана у 16 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана