Премијера Урнебесне трагедије: Горка пилула пуна смијеха који лијечи

Александра Маџар
Премијера Урнебесне трагедије: Горка пилула пуна смијеха који лијечи

Бањалука - Смијех у којем су се преплитале горчина и збуњеност и из којег су навирала питања, од чега страхују данашњи млади, а шта је страх за одрасле људе, могао се чути на великој сцени Народног позоришта на премијери "Урнебесне трагедије".

Текст великог Душана Ковачевића као горку пилулу у којој је убризган смијех као лијек оживјела је редитељ Милица Краљ.

Публика је у сриједу увече у националном театру на сцени гледала истини у очи и бар неким дијеловима суочавала се са свакодневицом у којој живимо. На буквално искривљеној сценографији водио се рат између лудила и разума и дефинисања оног који "није како треба" и шта у ствари значи бити "како треба" и како такав остати у времену у којем се живи.

Ликови из "Урнебесне трагедије" су наше комшије, познаници, пролазници, пријатељи, родбина, па и ми сами, који смо у вјечном страху пред неизвјесности живота, који изазива непромишљене поступке, гдје се његују погрешни модели понашања који су погубни за оне који тек треба да спознају живот и себе. Премијери су присуствовале и многобројне личности из врха политичког, јавног и културног живота Републике Српске. Глумци су са сцене испраћени баш онако како су и заслужили, аплаузом поштовања, јер су на сцени, кроз  своје глумачке креације, храбро указали на проблеме данашњице у свим сегментима људског постојања. Још прије премијере владала је емоцијом набијена атмосфера у ансамблу, јер им је изузетно пријао рад са Милицом Краљ, а задовољство нису крили ни послије премијере.

- Јако сам задовољан и нашом игром и реакцијама публике. Многи сматрају да смо оваквом поставком и приказом стварности одузели публици ону једину утјеху која остаје увијек и послије свега, наду. Ми не можемо никоме подилазити, ни политичарима ни ситуацији у којој живимо. Можда не можемо много тога промијенити, али можемо искрено указати на проблеме - казао је глумац Александар Стојковић, који тумачи лик Милана.

Као и сваки пут, још једном је на сцени бриљирала глумица Слађана Зрнић, која је оживјела лик Руже, мајке и супруге, жене која је остала без посла и која се бори са својим страховима.

- Лично мислим да живимо у таквој држави и региону да се све распада. Слажем се са свим оним што у тексту пише и што смо ми интерпретирали. Није ни био проблем да ми то играмо, јер говоримо истину. Људи су доведени у ситуацију да не могу да изађу из трагедије која нас обухвата - истакла је Зрнићева.

Предност ове представе је, каже глумица, што је Милица Краљ тешку причу, ипак, упаковала у лаки жанр.

- Људи гледају, смију се и, без обзира на то што се тако трагично заврши представа, изађу из сале са не тако великим расцјепом у грудима - казала је Зрнићева.

Посебно захтјевну и изазовну улогу дјечака имала је млада глумица Наташа Перић, која је све вријеме била на сцени и из "сјенке" тумачила главни лик дјетета које одраста и посматра мучан и тежак свијет одраслих.

- Била сам пресрећна када сам чула да сам прошла на кастингу. Ипак, осјећај среће донио је и збуњеност, јер је испред мене била одговорност и шанса која ми је пружена да се покажем - казала је Перићева, за чију глуму су се послије премијере могле чути само ријечи хвале.

Оно што је посебно привукло пажњу публике је лакоћа њеног сценског покрета, на којем јој је, каже, несебично помагао глумац Слободан Перишић.

Улоге у овом комаду остварили су и Снежана Штикић, Горан Јокић, Ведрана Мачковић, Жељко Стјепановић, Ђорђе Марковић и Зоран Станишић.

Милица Краљ

Редитељ Милица Краљ у Бањалуци је радила своју прву велику ансамбл представу "Госпођа министарка", која ће ускоро доживјети своје 100. извођење. Послије тога радила је на још двије, "Мадам Сан Жен" и "Урнебесна трагедија".

- Имала сам велики страх од повратка у овај град, страх да се променило све што сам волела. Ова представа је потпуно другачија у односу на мој редитељски опус. Одише неком свежином. Душан Ковачевић је велики мајстор који је успео да покаже један мрак нашег друштва на такав начин да људи могу лепо да се суоче са тим - рекла је Милица Краљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана