Премијера представе Мрешћење шарана: Снажна опомена Александра Поповића

Александра Маџар
Премијера представе Мрешћење шарана: Снажна опомена Александра Поповића

Бањалука - Једноставно речена, али ипак неизмјерно дубока порука којој човјек свједочи сваки дан, да постоје људи и нељуди, остала је као опомена, снажна и горка, у сали Народног позоришта Републике Српске.

Премијера представе "Мрешћење шарана" по тексту најплоднијег српског позоришног писца Александра Поповића и у режији великог Егона Савина на достојан начин увеличала је прославу 84. рођендана националног театра и отварање 85. позоришне сезоне.

Дух живота који се одвијао кроз идеју социјализма, начин на који су се тада људи повезани крвљу односили у борби за политичку превласт, мале породице, обични људи и њихови мали животи оживјели су на великој сцени, а публика је убједљиве глумачке креације подржала снажним аплаузом.

- Велико ми је задовољство што сам радио у Народном позоришту РС. У ансамблу је много даровитих људи испуњених ентузијазмом које сам спознао радећи са њима. На сцену смо поставили најбољег писца друге половине двадесетог века и са свим тим квалитетима стекли су се елементи да се направи духовито позориште које има одређену уметничку вредност, намењено обичном гледаоцу - рекао је Савин послије премијере у суботу увече.

Истакао је да у данашње вријеме играти Александра Поповића, значи исто што и играти Шекспира или Молијера.

Реакцијама публике задовољан је и глумац Жељко Стјепановић којем је редитељ повјерио насловну улогу.

- По реакцији публике видјели смо да је комад јако добро прихваћен. Ово је веома сложен текст и има много порука које сваки гледалац треба сам за себе да ишчита и доживљава - сматра Стјепановић.

Као и сваке године, и овај пут Умјетнички савјет националног театра одлучио је који су се глумци и редитељ својим радом и улогама издвојили у протеклој сезони те прогласио најбоље.

Признање за најбољег глумца отишло је у руке Љубиши Савановићу за улогу Миће у представи "Ожалошћена породица" и Нилса Крогстада у комаду "Луткина кућа (Нора)".

Глумица Сандра Љубојевић поносно је у своју глумачку каријеру уписала награду за најбољу глумицу за улогу Норе у представи "Луткина кућа (Нора)" и за креације у комаду "Четрнаеста".

- Свака награда је потврда глумцу да је на правом путу и да добро ради оно чиме се бави. Посебну вриједност носе награде из куће, јер мени је врло битна потврда колега, умјетничког савјета и руководства театра да сам се довољно трудила. "Нора" је класик који се ријетко ради у позориштима и не добија се увијек прилика да глумац игра такве улоге. Велика је одговорност, али и велика радост. Мислим да смо направили веома озбиљну представу, што доказује и публика која је јако воли иако није урнебесна комедија - рекла је Љубојевићева.

Најбољом представом проглашен је ауторски пројекат редитеља Ане Ћорђевић из Београда, а ријеч је о остварењу "Четрнаеста".

У жељи да допринесе развоју драмског рукописа Народно позориште Републике Српске и ове године расписало је и равноправно наградило два домаћа драмска текста. Овај пут за своју креативност и маштовитост награђена су дјела "Често али давно" аутора Мирјане Оданић-Драгаш из Београда и "Конкурс за диктатора" Мирзе Фехимовића из Сарајева.

Указујући на значај овог конкурса, али и писца чије је дјело публика имала прилику да види на сцени, директор Народног позоришта Ненад Новаковић нагласио је да ће конкурс од ове године носити име "Александар Поповић".

Изложба

Прије премијере, у фоајеу Народног позоришта Републике Српске изложбом академског сликара Небојше Винкете отворен је нови изложбени простор у Бањалуци "Живорад Жика Пећарић".

Посјетиоци су имали прилику да виде веома интересантно стваралаштво које нагиње ка апстрактном духовном изразу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана