Прекинут раст грађевинарства

Маријана Миљић
Прекинут раст грађевинарства

Бањалука - Тренд раста обима радова у грађевинарству РС у претходне три године прекинут је у првом кварталу ове године, у којем је забиљежен пад од 3,6 одсто у односу на исти период лани.

Према подацима Завода за статистику РС, тај пад је још већи, ако се упореди са крајем прошле године и достиже 8,2 одсто.

Паду активности грађевинског сектора највише је допринијела високоградња, гдје је евидентиран минус од чак 12 одсто. У области нискоградње тај пад је био незнатан и износио је 0,1 одсто.

Предсједник Привредне коморе РС и директор грађевинског предузећа "Крајина" из Бањалуке Борко Ђурић каже да су окосницу развоја грађевинарства у претходном периоду представљали крупни инфраструктурни пројекти.

- Неки од тих пројеката су завршени, а реализација других је при крају и то је највише утицало на пад обима грађевинских радова у РС. Од крупних грађевинских пројеката у посљедње вријеме остала је само изградња аутопута Бањалука - Добој - казао је Ђурић.

Станоградња, према Ђурићевим ријечима, не може имати велики утицај на укупан обим грађевинских радова.

- Иако статистика показује пад, мој утисак је да се ове године ситуација у станоградњи није много промијенила у односу на претходну годину. Тражња за некретнинама је задржана на скоро истом нивоу као и претходне три године - истакао је Ђурић.

Замјеник директора грађевинске фирме "Тектон" из Бањалуке Даворин Гајић истиче, међутим, да је дошло до пада тражње на тржишту некретнина.

- То је посебно изражено када је ријеч о пословним објектима. Тај пад је главни разлог смањења обима грађевинских радова. Временске прилике су нам ишле на руку, али више једноставно немамо коме да градимо зграде. Све је мање оних који се одлучују да купе некретнину. Ријетки су они који у данашње вријеме успију добити кредит и купити стан - навео је Гајић и додао су међу ријетким купцима станова млади брачни парови који добију повољне кредите Инвестиционо-развојне банке РС.

Гајић наглашава да велике инфраструктурне инвестиције одржавају грађевинарство на ногама и да би без њих стопе пада у овом сектору биле још драматичније.

Година Пад/раст

2012. -7,9%

2013. +0,8%

2014. +7,4%

2015. +3%

-3,6% - обим радова у грађевинарству

-12 - обим радова у високоградњи

-0,1% - обим радова у нискоградњи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана