Потрет који је насликао Дејвид Боуви купљен за пет долара на депонији, сада на аукцији

Г.С.
Потрет који је насликао Дејвид Боуви купљен за пет долара на депонији, сада на аукцији

Очекује се да ће слика иконе рока Дејвида Боувија бити продата за хиљаде долара на интернет аукцији умјетничких дјела након што ју је неко покупио за неколико долара у донаторском центру на депонији у Онтарију.

Портрет под називом “DHead XLVI” део је серије од отприлике 47 дела која је Боуви створио између 1995. и 1997. године, према ријечима Роба Каулија, предсједника Каули Абота, који управља аукцијом.

Слика има Боувијев препознатљив потпис на полеђини платна димензија 24,7 са 20 центиметара, заједно са ознаком са његовим именом, датумом 1997. године и описом слике као “акрил и рачунарски колаж на платну”. Такође је постојала етикета лондонске компаније за урамљивање за коју је Каули рекао да је радила за Боувиеја и друге познате музичаре прије него што је престала да послује.

Каули је рекао за ЦНН да је продавац, који није идентификован, прошлог љета платио 5 канадских долара (око 4,10 долара) за слику у донаторском центру на депонији у Саут Риверу, која је око три сата сјеверно од Торонта.

Особа није колекционар умјетности и једноставно јој се свидјела слика, рекао је Каули.

“Сама слика им је запала за око”, рекао је Каули, па додао:

“Мислили су да је то занимљива слика прије него што су је окренули и видјели етикете на полеђини.”
Каули је рекао да их је продавац контактирао у вези са сликом у новембру и да су почели да раде на аутентификацији дјела.

Поред интернет претраге, контактирали су стручњака Ендија Питерса, који је сакупљао аутограме Боувија од 1978. године и почео је да овјерава свој потпис након певачеве смрти 2016. године у настојању да се бори против поплаве фалсификата који су били доступни за продају.

“Када сам први пут видио слику, одмах сам знао шта је то”, рекао је Питерс у е-мaliу за “ЦНН”.

Рекао је да се сјећа да се продавао на данас угашеном веб мјесту Боуви арт још почетком 2000-их.

“Нисам морао да видим аутограм на полеђини, јер сам знао, али очигледно је потпис запечатио договор”, рекао је Питерс.

“Збуњеност лежи у томе што је толико променио потпис током своје 55-годишње каријере, али у сваком аутограму постоје одређене нијансе које фалсификатори не могу да пресликају”, истиче он.

Каули је рекао да је Боуви сликао пријатеље, породицу и друге музичаре за серију “DHead”, чак је и радио неке аутопортрете, али није идентификовао своје субјекте.

“У овом случају је чак и пол тешко распознати јер нема ниједну особину лица осим бочног профила”, рекао је Каули. “То је прилично упечатљив портрет, али врло је тешко тачно рећи ко би то могао бити”.

Очекивало се да ће се слика продати за до 10.000 долара, али је првог дана продаје скочила изнад те цијене. Аукција се завршава 24. јуна.

У 2018. години аукцијска кућа “Christie's” продала је још једну слику из ове серије за 27.500 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана