Почела Љетна школа Академија Андрић

Срна
Почела Љетна школа Академија Андрић

Вишеград - У Вишеграду је данас, у организацији Одјељења за књижевност Андрићевог института у Андрићграду, почела са радом Љетна школа Академија "Андрић" на којој учествује 50 студената из Републике Српске, Србије, и Универзитета "Фриборг" из Швајцарске.

О теми "Први свјетски рат и књижевност" говориће пет предавача, професора са филозофских и филолошких факултета у Новом Саду, Београду и Бањалуци.


На првом предавању професор Миливој Ненин говорио је о у овим крајевима заборављеном књижевнику, есејисти, историчару и филозофу Сретену Марићу, његовој судбини и судбини његовог дјела.


"У раној младости Марић је величао 27. март 1941. године као велики датум у српској историји, али у старости све више сања ратне призоре из Првог свјетског рата, бомбардовање српске избјегличке колоне у Албанији, коју је као дванаестогодишњак прешао", рекао је Ненин.


Он додаје да је тада почео другачије да гледа на 27. март размишљајући да ли је српски народ могао да се склони у страну и избјегне катастрофу у Другом свјетском рату.


Друго предавање о писцу Светиславу Стефановићу, критичару, преводиоцу и љекару који је учествовао у Првом и Другом свјетском рату, вечерас ће одржати професор Ненин.


Свим студнетима је, по приједлогу режисера Емира Кустурице, обезбијеђен бесплатан смјештај и храна у студентским домовима у Андрићграду.


Љетна школа Академија "Андрић" завршава се 2. августа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана