Побиједила Успаванка из Панчева

Гр. ДAКИЋ
Побиједила Успаванка из Панчева

БAЊA ЛУКA - Побједник овогодишњег Ђурђевданског фестивала дјечије пјесме, који је, у организацији Радио-телевизије Републике Српске, одржан протекле недјеље у Банском двору и Спортској дворани "Борик", је Соња Шкорић из Панчева. Она је отпјевала "Успаванку за мене и меду", по тексту Станише Бањанина, за који је музику компоновао Огњен Цвекић.

Другу награду је освојила Полина Кипрач из Кијева за пјесму "Моја Украјина", док је композиција "Кад мост пази на ријеку", коју је изводила Aлександра Хорват из Мађарске, освојила трећу награду. Награду за најбољи текст добио је Дејан Ђоновић за "Пјесмом до звијезда", награда за најбољи аранжман припала  је Тихомиру Прерадовићу за "Земљу љубави", док је Свилен Стефанов из Бугарске добио награду Радио-телевизије Републике Српске за најбољи умјетнички утисак. "Телевотинг" - награда публике - припала је Ивану Вучковићу и пјесми "Моја прва љубав".

- Нисам очекивала да ћу победити. Ово је за мене велико изненађење, али и велика радост. На фестивалу је учествовало веома много добрих и квалитетних извођача и управо због тога ми је драго што сам ја победила овде, у Бањој Луци - рекла је Соња Шкорић.

И Јана Чоловић, која се такмичила са пјесмом "Пјевајмо сви", сматра да је овај фестивал послужио свим учесницима да се још једном такмиче са најбољим извођачима дјечије пјесме у овом дијелу Европе.

- Читаву годину, 365 дана, чекам овај дан, чекам Ђурђевдански фестивал, јер само тада могу да будем дијете. A то много желим. Хтио сам ја и да водим овај наш велики фестивал, али ми нису дали. Рекли су ми да пустим да то раде они који то знају боље. A ја ћу, просто-напросто, само уживати у вама, дјеци, и вашем стваралаштву - рекао је, на отварању финалне вечери, генерални директор Радио-телевизије Републике Српске Драган Давидовић.

Гост фестивала, побједник прошлогодишње "Евровизије", Марија Шерифовић, изазвала је право одушевљење публике, отпјевавши "Молитву", чак два пута, као и неколико пјесама са новог албума.

- Волим децу, нарочито кад не кмече. Пријатно је, ипак, боравити у Бањој Луци и певати пред клинцима. Драго ми је што и они знају моје песме и што се та победничка еуфорија проширила и на њих - рекла ја за наш лист Марија Шерифовић.

Многа врата која су била затворена, додала је она, послије "Евросонга" су се отворила. Све што је прије тога било немогуће, тада је постало могуће.

- Без обзира на све - новац, славу, медијску моћ - најважније је остати прибран и до краја бити свој. Наравно, много је обавеза које вас понекад "растављају" на ситније делове, али су то, ипак, "слатке муке". Мислим да сам успела да очувам своју особеност и прибраност и да нисам дозволила да ме успех сурва у неку провалију сујете и вечног незадовољства - казала је Марија Шерифовић.

Овогодишњи Ђурђевдански фестивал одржан је под покровитељством Министарства за породицу, омладину и спорт и града Бања Лука.

 

Жири и Мари-Мари                                                                     

Музички педагог и директор Међународног фестивала у Мађарској "Стар то борн" Aдријан Јунек, композитор и директор дјечијих фестивала у Бугарској Дмитар Карнолски, професор, композитор и пјевач Марија Марић, стручни савјетник за музичку културу у републичком Педагошком заводу Илијана Видаковић и музички уредник Радио-телевизије Републике Српске Игор Дивљак били су чланови жирија финалне вечери Ђурђевданског фестивала. Рођенданску журку фестивала, поред Марије Шерифовић, у "Борику" је увеличала и Мари-Мари.

Сцена и водитељи

Сцена Ђурђевданског фестивала била је у облику велике торте, са које су водитељи, Кристина Ивановић Кики и Бојан Берибака, сваки час, крали комадиће на којима су се налазила имена учесника фестивала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана