Пети лептир на отварању

М. П.
Пети лептир на отварању

Сарајево - Први фестивал документарног, религијског, еколошког и туристичког филма Вива филм фестивал свечано је отворен у четвртак у биоскопу "Синема сити" у Сарајеву.

Овом приликом уприличена је и премијера првог 3Д балканског играног филма "Пети лептир", српског редитеља Милорада Милинковића, који је радио по књизи Уроша Петровића.

Прича филма креће када Алекса, тринаестогодишњак без родитеља, заједно са својим пријатељима из Дома за незбринуту дјецу бива уплетен у мистериозну игру са оностраним, иза које стоји зли маг, адвокат Јовица Вук.

Лукави старац користи видовитог дјечака да допре до злодолаца, припадника тајног реда средњовјековних ратника кадрих да видају смртоносне ране и тако мијењају ток историје.
Очајнички желећи да се домогне њихове тајне бесмртности, Јовица Вук са хордом својих језивих послушника креће на мистичне витезове. Ту, на древним врлетима планине Таре, догодиће се нешто што нико није очекивао...

Гости на отварању фестивала били су Ратко Орозовић, умјетнички директор фестивала, Жељко Мајсторовић, члан жирија у категоријама еколошки и туристички филм, те Јакоб Финци, члан жирија у категорији религијског филма и Сабахудин Хаџиалагић, члан Савјета фестивала.

Пројекције филмова истовремено ће се одржавати у три града: Сарајеву (Босански културни центар Сарајево), Варешу (Стара црква) и Какњу (Дом културе). 

Све пројекције су бесплатне и ово је јединствена прилика да се у овим градовима погледају врхунски религијски, еколошки и туристички документарни филмови, чији су аутори из Непала, Мадагаскара, Аустралије, Јужноафричке Републике, Либана, Шпаније, Норвешке, Италије, Бугарске, Аустрије, Хрватске, Србије, Словеније, Црне Горе, те БиХ. 

Вива фестивал настао је на иницијативу чланова истоименог удружења из Сарајева, чији су чланови филмски радници и заљубљеници у седму умјетност.

Овај фестивал одржава се под покровитељством града Сарајева, а осим Валентина Инцка, високог представника у БиХ, подржала су га и бројна министарства, организације и удружења из БиХ.

Церемонија затварања фестивала и додјеле награда одржаће се у суботу, 30. маја, у Босанском културном центру у Сарајеву.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана