Отворена изложба фотографија Игора Мотла Театар

Срна
Отворена изложба фотографија Игора Мотла Театар

Приједор - Изложба фотографија Игора Мотла под називом "Театар" отворена је у Приједору и посјетиоци Галерије ж96 могу је погледати до 23. августа.

Директор Позоришта Приједор Зоран Барош захвалио је приједорској галерији за простор уступљен театру и рекао да Позориште Приједор са фотографом и музичарем Игором Мотлом сарађује нешто дуже од једне деценије и на плану фотографије и на плану музике.


"Кад погледате ове фотографије, видјећете све што позориште има, а што многи од вас нису у прилици да виде: и костим и сценографија и простор иза сцене и испод сцене. То је нама значајна изложбена и архивска грађа која ће се послије преселити у Позориште Приједор. Портрети глумаца биће изложени у позоришту, као што је пракса у свим лијепим театрима", рекао је Барош отварајући синоћ изложбу.

Аутор изложбе Игор Мотл, којем је ово четврта самостална изложба фотографија, рекао је да са Позориштем Приједор сарађује од представе "Злочин и казна" из 2006. године и као фотограф и као музички уредник.

"Ово је само мали избор фотографија, чак нису ни све представе обухваћене. Има и неколико портрета рађених намјенски за потребе Позоришта Приједор, а неке фотографије су интегрални дио самих представа, као на примјер жТри сестреж и жФеничанкеж", навео је Мотл.

Директор Галерије ж96 Тихомир Илијашевић рекао је да се Мотл прихватио инспиративног, а тешког задатка - портретисања глумаца и биљежења сцена из позоришних представа.

"Игор је изабрао да глумац на његовим фотографијама мора бити глумац на сцени. Користио је ситуације које су други умјетници режирали, а на неколико је био аутор и сценографије и режије. Оба подухвата су веома захтјевна. Успио је да одговори на задато. Остварио је и документарни и умјетнички захтјев, сачувао је у, додуше, благо измјењеној нијанси своју поетику, што говори о континуитету мисли и односа према умјетности", додао је Илијашевић.

Игор Мотл /36/ дипломирао је на Академији умјетности у Новом Саду и ради као професор класичне гитаре у Музичкој школи "Саво Балабан" у Приједору. Фотографијом се бави од своје 16. године, када је почео сарађивати са фотографима који су радили за велике свјетске новинске агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана