Одлазак Џоа Кокера: Живот посветио музици и сцени

Мирна Пијетловић
Одлазак Џоа Кокера: Живот посветио музици и сцени

Лондон - Вијест да је у 71. години живота преминуо легендарни рок пјевач и текстописац Џо Кокер растужила је многе љубитеље ове музичке величине, који ће остати упамћен по дубоком, храпавом гласу и специфичним покретима на сцени, посебно десном руком.

Џон Роберт Кокер, пјевач и текстописац из Шефилда, у каријери дугој више од 40 година, изњедрио је многе хитове, од којих су најпознатији "You Are So Beautiful" и "Uo Where We Belong" - тема из филма "Официр и џентлмен" - као и интерпретација пјесме Битлса "With А Little Help From My Friends".

Кокеров агент Бери Маршал је навео да је пјевач преминуо усљед болести, али није прецизирао које, а "Јоркшир пост" наводи да је пјевач, који је већ дуже вријеме становник САД, преминуо од посљедица рака плућа у својој кући у Колораду.

Маршал је истакао да је Џо Кокер био "једноставно јединствен" и да ће бити "немогуће испунити празнину коју је оставио у нашим срцима".

- Он је, без икакве сумње, највећи рок и соул глас из Британије и остао је исти цијелог живота. Изузетно талентован, права звијезда, љубазан и скроман човјек који је волио да наступа - казао је Маршал.

Маршал је нагласио да га "сви они који су га слушали уживо, никада неће заборавити".

- Био је диван лик са сјевера кога сам веома волио и, као и многи други, обожавао његово пјевање. Био сам јако срећан што је одлучио да обради "With А Little Help From My Friends" и сјећам се кад ми је пустио шта је снимио. Било је фантастично. Претворио је пјесму у химну соула и заувијек ћу му бити захвалан на томе - рекао је Пол Макартни.

Макартнијев колега из "Битлса" Ринго Стар опростио се од Кокера путем "Твитера".

- До виђења и Бог благословио Џоа Кокера. Поздравља га један од његових пријатеља и шаље мир и љубав - написао је Ринго Стар.

- Преминуо је Џо Кокер. Почивај у миру, драги пријатељу, био си један од најбољих рок пјевача икад - навео је на "Твитеру" Брајан Адамс, док је Џин Симонс рекао да је "јако тужан што је отишао Џо Кокер".

"Вољели смо те увијек а недостајаћеш нам заувијек. Почивај у миру", твитовао је Стивен Тајлер.

Кокер је музичку каријеру почео у пабовима и клубовима у Шефилду 60-их година, а његова интерпретација пјесме "With а Little Help from My Friends" избила је на сам врх топ-листе у Британији 1968. године. Ту пјесму је отпјевао и на "Вудстоку" наредне, 1969. године.

Његов хит сингл из 1975. године "You Are So Beautiful" заузео је пето мјесто на листи у САД.

Кокер је добио више награда, укључујући и "Греми" 1983. године, баш за пјесму "Up Where We Belong", коју је отпјевао у дуету са Џенифер Ворнс.

Концерти

На листи 100 највећих пјевача магазина "Ролингстон" Кокер је заузео 97. мјесто.

Посљедњи концерт одржао је у јуну прошле године у Лондону, а у Београду је одушевио публику крајем маја 2011. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана