Новаковић остаје на челу Народног позоришта РС?

Александра Маџар
Новаковић остаје на челу Народног позоришта РС?

Бањалука - Народно позориште Републике Српске ускоро би требало да добије новог директора. По свему судећи, тренутни директор националног театра Ненад Новаковић могао би добити још један мандат на челу ове установе.

Влада РС конкурс за избор и именовање директора Јавне установе Народно позориште Републике Српске расписала је 18. августа, а конкурс се затвара данас. Новаковић је за "Глас Српске" потврдио да се поново пријавио за ову функцију и то из два разлога.

- Први разлог је тај што сам поносан на оно што је Народно позориште РС до сада урадило и желим да са таквим радом наставимо и надоградимо досадашње успјехе - истакао је Новаковић.

Као други разлог навео је потребу да буде завршена трећа фаза културне дипломатије и техничког унапређења театра.

- Посебна пажња у наредне двије године требало би да буде посвећена аудио-визуелној опреми како бисмо могли успјешно заокружити једну цјелину - нагласио је Новаковић.

Новаковић се похвалио да је за вријеме његовог мандата, од 2011. године до данас, посјећеност позоришта порасла за 100 одсто, те да је у посљедње двије године кроз театар прошло око 35.000 гледалаца.

- Наш ансамбл годишње одигра више од 200 представа. Све то што је до сада постигнуто, будући управник, ко год да он буде, мора да очува - казао је Новаковић.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске указали су да је Народно позориште једна од најзначајнијих републичких институција културе те да је веома важно да особа на њеном челу посједује стручне способности и да успјешно организује пословање у овој институцији те доприноси њеном развоју.

- Посебни услови за избор директора, прописани конкурсом, су осим високе стручне спреме друштвеног смјера, управо то, стручна способност, остварени и доказани резултати рада у области културног стваралаштва, како у теорији, тако и у пракси, те способности да се креира умјетнички програм, организује пословање и доприноси развоју Позоришта - наводе из Министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана