Ноте посвећене јубилеју Музичкe школа Владо Милошевић

Мирна Пијетловић
Ноте посвећене јубилеју Музичкe школа Владо Милошевић

Бањалука - Јубиларни концерт ученика Музичке школе "Владо Милошевић" Бањалука и гостију, одржан је у четвртак увече пред великим бројем љубитеља умјетничке музике у Банском двору Културном центру у Бањалуци.

Била је то прилика да ученици покажу шта знају свирајући позната дјела на виолини, клавиру, хармоници, гитари, флаути, виолончелу и контрабасу, као и да покажу снагу гласова пјевајући Росинијеву композицију "Дует мачки".

Поред ученика основне и средње музичке школе из Бањалуке, своје умијеће су показали и гости из музичких школа из Приједора, Прњавора и Градишке.

Према ријечима директора школе Немање Савића, ученици су се помно припремали за овај наступ, а иако су неки наступали први пут пред публиком, трема није била препрека да се покажу у најбољем свјетлу.

- Музичка школа је стуб музичког живота нашег града, али и Републике Српске. Свједоци смо поплаве кича у свим жанровима, а Музичка школа свих ових 80 година рада одолијева таквим притисцима и нашем народу покушава дати праве музичке вриједности - рекао је Савић. 

Он је додао да је Музичка школа ове године имала више од 100 наступа у граду Бањалуци, те да је по 17. пут била и домаћин републичког такмичења музичких школа, као и домаћин међународног пијанистичког такмичења "Бањалучки бијенале 2014". 
- Задовољство је да наставни кадар у нашој школи углавном чине наши бивши ученици који су највише завршавали музичку академију у Бањалуци - рекао је Савић. 

Према његовим ријечима, за формирање и рад бројних ансамбала у Бањалуци неопходно је поспјешити и рад Музичке школе и проширити њену дјелатност у неким дефицитарним инструментима, међу којима су фагот и хорна, који су неопходни за симфонијске оркестре. 

Програм

У склопу обиљежавања великог јубилеја Музичке школе "Владо Милошевић" у Бањалуци, поред бројних одржаних округлих столова и презентације нових публикација и одржаних концерата, у Бањалуку наредних дана стижу гости из цијеле РС, али и из Србије, како би увеличали 80. рођендан школе која носи име по славном композитору и музичком педагогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана