Низ манифестација посвећених Петру Кочићу у Србији

Срна
Низ манифестација посвећених Петру Кочићу у Србији

Београд - Полагањем вијенаца на гроб и споменик Петру Кочићу сутра ће у Београду бити обиљежено 100 година од рођења великог српског књижевника.

Предвиђено је да завичајна удружења, представници удружења књижевника, те Влада Србије и Републике Српске одају помен Кочићу на његовом гробу у 11.00 часова у Алеји великана на Новом гробљу, а потом и на споменику том српском писцу и народном трибуну у Чубурском парку, саопштено је из Удружења књижевника Србије.

Дан посвећен Кочићу биће настављен пријемом код замјеника градоначелника Београда Андреја Младеновића, а окончан свечаном академијом "Змијање у Београду" у Удружењу књижевника Србије у 19.00 часова.

Након Београда, манифестације посвећене Кочићу селе се у Бањалуку и у петак, 26. августа, у Банском двору ће бити уприличено "Кочићево вече" на коме ће говорити писци из пет земаља.

У суботу, 27. августа, у порти Манастира Гомионица, који има значајно мјесто у Кочићевој биографији, биће одржан "књижевни час". Истог дана увече ће у Банском двору бити одржана Свечана академија "Кочићевог збора".

У родном мјесту Петра Кочића - Стричићима у недјељу, 28. августа, ће на централној свечаности бити уручене "Кочићева награда" Милисаву Савићу и награда за ученички рад "Змијањче" Селени Берић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана