Ненад Малешевић за Глас Српске: Филмови црног таласа као инспирација

Мирна Пијетловић
Ненад Малешевић за Глас Српске: Филмови црног таласа као инспирација

Бањалука - То што је блиско мени, блиско је филму, односно одређеним ауторима, филмским ствараоцима које волим и цијеним. Од домаћих аутора поједине фотографије имају везе са Живојином Павловићем и неким култним филмовима "црног таласа".

Рекао је ово у разговору за "Глас Српске" академски сликар Ненад Малешевић, чија је изложба "Документи / Увод у студију престајања" постављена у Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци.

- Широк је дијапазон утицаја на моје стварање, не само из филмске, него и из сликарске умјетности кроз њену историју. Мени је било значајно да у мотивима, односно у ситуацијама које снимам, препознам потенцијал драмске радње, тако да фотографије свједоче о томе да ће нешто можда бити присутно на мјесту снимања у моменту када завршим са фотографисањем. Отуда зебња да ће се можда нешто у будућности пропустити - истакао је Малешевић о свом стваралаштву.

Како је рекао, изложба представља више циклуса који су настајали од 2004. до 2014. године. Ради се о једном релативно дугом периоду, пошто су у питању разноврсни мотиви, ситуације снимања, односно мјеста снимања.

- Тешко да би мотив могао бити нека веза међу фотографијама, већ је више ријеч о атмосфери која повезује различите ситуације, која би се могла окарактерисати као филмска. Отуда је и веза у прожимању између покрета слике и онога што је трајање и престајање као одредница времена и онога што је мој интерес као некога ко гледа кроз објектив - појашњава Малешевић.

Фотографије претпостављају објективност, а како је умјетник казао, хтио је да насловом "Документи" нагласи да је та објективност индивидуална, "односно да оно што фотографским објективом издвајамо из временске или просторне цјелине, није корак ка истини, него корак од истине, односно издвајање и одузимање из контекста".

- По тој логици, сваки документ, не само фотографија, био би нека врста издвајања од истине и од цјелине и то тако да је резултат близак ономе ко издваја, а не истини. Отуда су ти издвојени моменти, у ствари, блиски мени и говоре више о мени него о контексту неког времена, географије или политике - нагласио је Малешевић.

Поред Бањалуке, гдје је у Музеју савремене умјетности РС изложба први пут стављена у овај контекст престајања као одреднице времена, односно ревитализације документа као фрагмента истине, изложба је у сегментима обишла и галерије Црне Горе и Србије.

Према његовим ријечима, кроз кино клубове код нас фотографија као вид савремене умјетности дуго егзистира, као естетски објекат, а не само документаран траг неког догађаја.

Технологија

- Треба направити разлику између аналогног и дигиталног медија, мада у поступку обраде све те фотографије пролазе кроз одређену софтверску корекцију. Данас су кроз технологију обједињени медији видеа и фотографије, што прави другачије везе него прије. По мени је то веома позитивно, искључујући могућност деградације или постизање квалитета. Прије је ријеч о промјени ситуације. Слично као у сликарству, када смо са сликања на дасци прешли на другачији вид основе, као нпр. ланено платно. Тако да технологија дефинитивно може да "дигне" умјетничку фотографију на један виши ниво - сматра Ненад Малешевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана