Неизмјерна вриједност Милоша Црњанског

Александра Маџар
Неизмјерна вриједност Милоша Црњанског

Српски књижевник и један од најзначајнијих стваралаца српске литературе XX вијека Милош Црњански рођен је 26. октобра 1893. године у Београду.

Истакао се као пјесник, приповједач, романсијер и публициста. Бавио се и ликовном критиком.

Црњански је основну школу завршио у српској вјероисповједној школи код учитеља Душана Берића у Темишвару. Матурирао је у темишварској гимназији код католичких фратара.

Године 1913. уписао се на студије медицине у Бечу које никада није завршио. Прву пјесму "Судба" Црњански је објавио у сомборском дјечијем листу "Голуб" 1908. године, а 1912. у сарајевској "Босанској вили" штампана је његова пјесма "У почетку беше сјај".

У Београду се 1919. године уписао на Универзитет гдје је студирао књижевност и уређивао лист "Дан".

И у поезији и у животу он је живио као сентиментални анархиста и уморан дефетиста који са тугом посматра реликвије своје младости. Осјећао се тада припадником напредних друштвених снага и гласно се изјашњавао за социјализам, али његово бунтовништво из тих година била је само "крвава експлозија" неког нејасног друштвеног талога донесеног из рата. Књижевно стварање Милоша Црњанског у том периоду било је крупан допринос напору његове генерације да се нађе нов језик и израз за нове теме и садржаје. Говорећи о литерарном програму своје пјесничке генерације, потпуно новим стихом и са пуно емоционалне горчине, он је тада казивао свој бунт, опјевао бесмисленост рата, јетко негирао видовданске митове и саркастично исмијавао заблуду о "златном вијеку" који је обећаван човјечанству. Снагом своје сугестивне пјесничке ријечи он је многе вриједности грађанске идеологије претварао у рушевине, али на тим рушевинама није могао, нити умио да види и започне ново.

Објавио је велики број дјела са разним темама и садржајима: "Лирика Итаке", "Одабрани стихови", "Ламент над Београдом", као и "Приче о мушком". Најпознатији романи су "Дневник о Чарнојевићу" , "Сеобе", "Роман о Лондону".

Мање су позната два предратна романа Милоша Црњанског "Кап шпанске крви" и "Сузни крокодил". Поред тога, објавио је неколико књига репортажа и двије антологије лирике источних народа.

Преминуо је у Београду 30. новембра 1977. године, а сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Награда

Признање које носи име овог књижевника по завјештању оснивача Задужбине Милоша Црњанског, Видосаве Црњански, додјељује се двогодишње од 1981. године. Задужбина је добила своје просторије 2013. године. Награда се додјељује на дан пјесниковог рођења писцу за прву објављену књигу на српском језику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана