Награђени најбољи радови студената Академије умјетности у Бањалуци

Александра Маџар
Награђени најбољи радови студената Академије умјетности у Бањалуци

Бањалука - Годишња изложба студената Академије умјетности у Бањалуци, која се одржава већ четрнаести пут, свечано је отворена композицијом Максима Дијега Пухола "Помпеја", из свите "Буенос Ајрес", коју су извели управо студенти Академије и показали свој таленат.

Многобројни студенти, професори, као и личности из јавног и културног живота РС дошли су да подрже младе ствараоце који су у сриједу увече представили своје радове.

Изложене слике, графике, цртеже, фотографије, као и радове из области графичког дизајна и интермедијалне умјетности у просторијама Академије умјетности, галерији "Ђура Јакшић" на Филолошком факултету и згради Академије посјетиоци ће моћи да погледају до 10. јула.

Декан Академије умјетности Лука Кецман изразио је задовољство што се на изложби  представљају дјела рађена током академске године, додајући да су награде одличан подстицај за студенте, али и један од начина да се издвоје најбољи.

Поред студената из Српске, своје стваралаштво показали су и гости са Факултета уметности Универзитета у Приштини (Звечан - Косовска Митровица), који су своје радове изложили такође у галерији "Ђура Јакшић".

Ове године о најбољим радовима одлучивала је комисија у саставу Синиша Видаковић, Весо Совиљ, Горан Јанковић, Јелена Каришик, Горица Милетић-Омчикус, Леонила Јочић и Драго Вејновић.

Награду Академије умјетности за сликарство са поносом је ове године освојио студент четврте године Лазар Родић у класи професора Весе Совиља. За најбољу графику награђен је студент из класе Горице Милетић-Омчикус, Никола Каштеровић. За цртеж из предмета вечерњи акт награђена је Јелена Ружојчић. У области интермедијалне умјетности признање је добила Данијела Колунџија.

Музеј Козаре издвојио је радове три студента и наградио Жељку Панић, Анђелу Топић и Јелену Јеремић.

Прилику да направе самосталну изложбу 19. јуна имаће Јелена Ружојчић, Бојан Бабић и Јелена Инђић, захваљујући Галерији "96" из Приједора. У свијету фотографије издвојио се Бојан Бабић, док је награду за графички дизајн додијелила агенција "AquariusА" Снени Карић.

Награда МСУРС

Стручни жири у саставу Лана Пилиповић, Жана Вукичевић и Младен Бањац у име Музеја савремене умјетности Републике Српске (МСУРС) донио је једногласну одлуку да награду за најбоље радове на изложби завршне године Ликовног одсјека Академије умјетности Бањалука додијели Војиславу Ритану.

- Издвајамо рад "Фото-инсталација" Војислава Ритана, из предмета интермедијална умјетност, који се у највећој мјери бави истраживањем у медију фотографије, а гдје је као главни инструмент умјетничког израза коришћено тијело - наводи се у образложењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана