Мухика свечано отворио први сајам књига

Срна
Мухика свечано отворио први сајам књига

Андрићград - Бивши предсједник Уругваја и почасни гост Андрићграда Хосе Мухика отворио је вечерас на Византијском тргу у Андрићграду први Сајам књига који ће трајати до 10. јула.

"Прелијепо је бити и стајати овдје у Андрићграду, у овом храму културе, који одражава стремљења балканске културе. Хвала животу, хвала мом пријатељу Емиру Кустурици", рекао је Мухика на свечаној церемонији отварања Сајма.


Према његовим ријечима, књига је "наша основа, наш путоказ и смјер", она је завјет и аманет који трасира пут борбе за слободу, за достојанство, за правду – и све то је историја књиге, историја цивилизације.

"У својој малој земљи научио сам да волим живот и људе у свој њиховој различитости. У дугим часовима самоће научио сам да љубав треба његовати као њежну биљку. Мржња је коров, ниче сама, и њу не треба његовати", поручио је Мухика.

Пјесник Матија Бећковић рекао је да се први Сајам књиге одржава "у граду над градовима, Андрићграду".

"А, ми вечерас отварамо сајам над сајмовима, сајам књиге, а не сајам књига. Књига је једна. Велики Иво Андрић је у славу стваралаштва написао све нас. Он данас има свој град, а прије рата није имао ни стан...", рекао је Бећковић.

Према његовим ријечима, књига је најсавршенији изум, књига је била на почетку и биће на крају.

Бећковић је честитао сутрашњи "празник над празницима, Видовдан, који повезује све наше вијекове", истичући да "борба са Косова Поља траје и данас".

Добитник Велике књижевне награде Андрићевог института за роман "Осама" Владимир Кецмановић рекао је вечерас да има много великих градова и великих сајмова књига, али да не постоји град у којем је сајам књига више на правом мјесту, у граду који се зове по великом писцу Иви Андрићу.

"Мислим, такође, да не постоји датум који је примјеренији за отварање сајма књига од Видовдана, и то не само зато јер је Андрић као саборац видовданског јунака Гаврила Принципа везан за тај датум него и због тога што књига представља један од највиших облика човјекове духовне борбе против неслободе", поручио је Кецмановић.

У том смислу, он сматра да је Видовдан прави датум за сајам књига.

Уз слоган "Ријечи лете, књиге остају", светковина књиге у Андрићграду потврдиће непролазну вриједност писане ријечи, а уз савремену домаћу и свјетску издавачку продукцију, посјетиоцима ће бити представљен пратећи програм организатора и учесника, који ће кроз трибине, промоције и представљање писаца, тежиште ставити на покретање актуелних књижевних, културолошких и друштвених питања.

Земља почасни гост је Уругвај, држава која ће за вријеме трајања Сајма књига у Андрићграду моћи да представи своју културу и издавачку дјелатност.

На Сајму књига у Андрићграду учествује 40 излагача на 58 изложбених цјелина - модула, специјално пројектованих за ту прилику.

Међу учесницима су најпознатији издавачи из Србије, Републике Српске и Црне Горе, попут Завода за уџбенике из Београда и Источног Сарајева, Издавачког центра СПЦ, Лагуне, Вулкана, Геопоетике, Нове књиге и других.

Жири Сајма књига у Андрићграду додијелиће Награду за издавачки подухват године.

Пратећи програми одвијаће се на Тргу Николе Тесле, просторијама Андрићевог института, биоскопским салама Андрићграда и књижари "Или - или", а биће у знаку издавачких и културних актуелности и годишњица, свјетске и нарочито српске културе.

Посебни програми биће посвећени добитнику Велике књижевне награде Андрићевог института за животно дјело и недавно објављене "Три поеме" Матији Бећковићу, као и добитнику Велике књижевне награде Андрићевог института за роман "Осама" Владимиру Кецмановићу.

Ексклузивни програм је разговор о најновијем издању Андрићевог института, књизи "Сећања ћелијаша" Елеутерија Фернандеса Ујдоброа и Маурисија Росенкофа, о којој ће, између осталих, говорити Хосе Мухика.

Програмом су предвиђене и сајамске изложбе, међу којима је изложба слика Милоша Шобајића у Галерији "Петар Лубарда", "Култура, књижевност и филм Уругваја" у Андрићевом институту, као и изложбе на отвореном простору Андрићграда - "Српски манастири и цркве на Косову и Метохији - умјетничка фотографија", изложба Архива Србије, аутора Александар Радош, "Калиграфија", изложба ћириличних фонтова у керамици, аутора Мишела Вукајловића.

Први сајам књига у Андрићграду подржало је Министарство образовања и културе Републике Српске и Министарство културе и информисања Републике Србије, Представништво Републике Српске у Србији, а покровитељ је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Организатор манифестације је Андрићград у сарадњи са Андрићевим институтом и Београдским сајмом.

Сајам је отворен за посјетице радним данима од 12.00 до 22.00 часа, викендом од 10.00 до 22.00, а улаз је слободан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана