Младен Матовић, директор Банског двора Културног центра у Бањалуци: Арт биоскоп отвара врата у јануару

Александра Глишић
Младен Матовић, директор Банског двора Културног центра у Бањалуци: Арт биоскоп отвара врата у јануару

БАЊАЛУКА - Бански двор веома брзо намјерава да покрене још један иновативан и “другачији” простор за реализацију културних садржаја - АРТ БИОСКОП.

Адаптација и уређење  простора  АРТ БИОСКОП су завршени прије неколико дана а због великог броја догађаја у другој половини децембра одлучили смо да се свечано отварање ове сцене одржи средином јануара. Простор АРТ БИОСКОПА ће са капацитетом од 50 мјеста  превасходно бити намијењен за пројекције умјетничких и документарних филмова.

Рекао је ово за “Глас Српске” директор Банског двора Културног центра композитор и диригент Младен Матовић који је нешто више од  двије и по године на мјесту директора ове установе.

- Кад се мало  осврнем уназад и сагледам шта је све урађено у овом релативно кратком временском периоду, никако не могу да будем незадовољан. Повратак некадашњој пракси организовања висококвалитетних културних догађаја у властитој продукцији, те истовремено континуиран рад на оживљавању и покретању нових простора за културне намјене у оквиру установе, постале су главне одлике новог концепта рада Банског двора - каже Матовић.

Истиче да је Бански двор у 2019. организовао више од 120 репрезентативних (музичких, ликовних и књижевних) програмских садржаја у властитој продукцији што је обухватило и успјешну организацију три вишедневне фестивалске манифестације.

- Ово је једна од најуспјешнијих и програмски најрепрезентативнијих сезона у историји установе. Менаџмент Банског двора је и у овој години посебну пажњу посветио активностима на развоју и анимирању публике што је као резултат имало максималну посјећеност већине програма у нашој организацији. Поред званичног веб сајта, “Фејсбук” странице  и налога на “Инстаграму”,  покренули смо и “Вибер” заједницу Банског двора, те промовисали  намјенску и бесплатну андроид апликацију Бански двор  путем које сви заинтересовани могу редовно да прате најаве свих  културних дешавања у нашој установи - казао је Матовић.

Подсјећа да је захваљујући новоотвореним просторима за културне намјене “Арт дворишту” и “Арт тераси” који су прилагођени за реализацију програмских садржаја на отвореном, Бански двор је ове године био једна од ријетких установа културе која није правила љетњу паузу, већ је управо на овим сценама реализован разноврстан и богат културни програм током јула, августа и септембра.

- Помињући стално нови концепт рада на овом мјесту морам посебно истакнути да је град Бањалука на челу са градоначелником Игором Радојичићем максимално и од самог почетка подржао овај начин рада Банског двора што је било од пресудног значаја за све ово што смо успјели реализовати у претходном периоду - наглашава Матовић.

Подсјећа да је у овој години завршена санација спољашњег дијела зграде Банског двора.

- Спектакуларним концертом Стефана Миленковића, Слободана Тркуље и оркестра Бањалучке филхармоније крајем јула ове године означен је крај радова на санацији спољашњег дијела зграде Банског двора те озваничена предаја апликације града Бањалука за Европску престоницу културе 2024. године. Са завршетком радова на спољашњем дијелу зграде Банског двора у потпуности су санирани кров, фасада и столарија, те постављена амбијентална расвјета. Пројекат је у цијелости финансиран из средстава донације Владе Републике Српске а све процедуре у вези са санацијом спровео је град Бањалука путем надлежног Одјељења за комуналне послове. Стално понављам да је први и основни предуслов да Бански двор заживи у свом пуном капацитету управо темељна санација зграде установе - истиче Матовић.

Наставља да ће и сљедеће година бити у знаку разноврсних садржаја.

- Организација квалитетних програмских садржаја остаје у фокусу установе и у 2020.  години, током које Бански двор намјерава да покрене још један нови простор за културне намјене - сталну изложбену поставку из периода Врбаске бановине. И у наредној години наставићемо са примјеном концепта рада који подржава високе умјетничке домете, помјера границе креативности, његује отворен критички дијалог, те уцртава нове продукцијске и организационе стандарде при реализацији културних догађаја - казао је Матовић.

Поред обавеза у Банском двору овај диригент и композитор активно ради и на пољу стваралаштва. 

- Иако сам објективно физички веома заокупљен бројним обавезама у Банском двору, времена за умјетнички рад увијек мора бити јер су музика и стваралаштво оно што ја заправо и истински јесам и самим тим неизоставан дио моје свакодневице - каже Матовић.

Музички фестивали

- Веома је незахвално међу више од стотину догађаја у 2019. неке од њих посебно издвојити али рецимо да су то интернационални музички фестивал “Јесења соната” и фестивал џез музике “INTIME JAZZ FEST” који су окупили угледне умјетнике и ансамбле из читавог свијета. Поред њих организовали смо изложбе етаблираних ликовних умјетника, те књижевне промоције регионално значајних писаца, трудећи се да квалитет буде први и једини критеријум при избору програмског садржаја - каже Младен Матовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана