Милица Дамњановић за Глас Српске: Viva vox амбасадор српске културе

Александра Маџар
Милица Дамњановић за Глас Српске: Viva vox амбасадор српске културе

Београд - Наш први студијски CD је управо у припреми. Снимање би требало да се приведе крају у наредних пар месеци, а издавање очекујемо до краја године. Када се то деси, наша публика ће свакако бити обавештена.

Испричала је ово за "Глас Српске" члан јединственог српског хора "Viva vox" Милица Дамњановић, који својим а капела извођењем уз ритмичку подршку битбокса осваја публику на свјетској и домаћој сцени, а на сваком наступу направи спектакл.

Четрдесет младих и талентованих музичара својим гласом, као јединим инструментом, поклањају уживање у природном дару који је изнад свега. Сваки њихов испуштен звук својом диригентском палицом прати Јасмина Ловрен.

- Наше пробе су увек веселе. Дружимо се и приватно, делимо сличан смисао за хумор и није реткост да усред пробе крену да се редају шале. Често се деси да диригенткиња мора да смирује налете смеха који се отргну контроли, али тек пошто се и она насмеје са нама. Тренутно припремамо нови репертоар, што подразумева много напорног рада и концентрације, тако да ће хумор морати да се одложи за дружење уз кафу пре или после пробе - објаснила је Дамњановићева.

Свјетску популарност стекли су 2011. године када је на "Јутјубу" око пола милиона људи прегледало њихову обраду пјесме "Ду хаст" групе "Рамштајн".

- Без реакције публике ово што радимо не би имало смисла. Истина, ми сви певамо пре свега зато што то волимо, али ипак се наступа за публику и због публике. Та размена енергије нам даје снагу и мотивише нас да будемо све бољи - истакла је она.

Послије овог запаженог успјеха, услиједио је концерт у београдском Центру "Сава", за који су карте биле распродате већ двије недјеље унапријед. На овом наступу први пут су у свом маниру извели микс пјесама британског бенда "The Prodigy", који је по популарности надмашио обраду пјесме "Ду хаст".

Када је ријеч о бирању репертоара, како је рекла Дамњановићева, воде се  првенствено личним укусом.

- Имамо ту срећу да нам се укуси мање-више поклапају и углавном сви највише уживамо у истим песмама које изводимо.

Пазимо да у репертоару одржимо извесну жанровску равнотежу. Постали смо познати као хор који изводи обраде рок песама, али не желимо да запоставимо ни онај мало мекши, мелодичнији звук. Зато се трудимо да за сваку нову "тврђу" рок песму коју обрадимо обогатимо програм и једном "мекшом" поп нумером - додала је она.

Бањалука је, како каже, већ неко вријеме на списку градова које под хитно морају посјетити.

- Будите уверени да ћемо доћи првом приликом - истакла је ова музичарка.

Успјешан концерт

- Мислим да ни сами нисмо у потпуности били свесни те одговорности док концерт у сали Генералне скупштине Уједињених нација поводом прославе Српске нове године 14. јануара 2013. године није био завршен. Ми смо једини музички састав из Србије који је икада наступио у овој дворани. Нисмо знали колики је то успех, док нисмо схватили колико људи га је гледало и колики одјек је имао. На нама је да искористимо прилику која нам се указала и наставимо са ширењем лепе слике о српској култури - нагласила је Милица Дамњановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана