Ликовна колонија Сретен Стојановић: Јубилеј уз нове слике

Снежана Тасић
Ликовна колонија Сретен Стојановић: Јубилеј уз нове слике

Приједор - Ликовна колонија "Сретен Стојановић" која ће бити отворена 4. августа у Приједору обиљежава десет година постојања, а на јубиларном сазиву учествоваће угледни сликари из региона.

Селектор колоније Миленко Радивојац истиче да ће колонија бити у знаку слика за разлику од прошлогодишње када су у центру пажње били акварели и ситна пластика.

- С обзиром на јубилеј избор је пао на искусне ауторе и позната имена у свијету сликарства, који опет није био случајан већ је резултат прегледа више изложби и каталога - казао је Радивојац најављујући манифестацију која носи име једног од највећих и најпознатијих приједорских умјетника.

На приједорској ликовној смотри учествоваће десет сликара из Лиона, Београда, Бањалуке, Новог Сада, Банатског Новог Села, Новог Града и Приједора. Нова дјела овог љета ствараће Силва Вујовић, Бране Марковић, Предраг Пеђа Тодоровић, Зоран Совиљ и Милутин Копања из Београда. У раду колоније учествоваће и Младен Каран из Новог Града, који живи и ради у Фиренци, а уједно је почасни гост колоније. Међу учесницима су и Драго Драгић из Приједора, који борави и ствара у Лиону, Маја Верзоти из Новог Сада, Небојша Јоцић из Банатског Новог Села и Иво Дејановић који се креће на релацији Љубија - Умаг.

Рад умјетника пратиће историчар умјетности Милана Веиновић из Панчева која ће бити задужена за критички осврт и израду каталога изложбе са колоније.

- Као и прошле године, сликари ће радити у лапидаријуму Музеја Козаре, а инспирацију могу потражити поред ријеке Сане, у парковима, шеталишту, као и на Козари, гдје ћемо ићи на излет - казао је Радивојац.

У оквиру програма манифестације је и пројекција филма "Праг и српски сликари" аутора Ненада Огњеновића, који говори и о двојици приједорских сликара, прашких ђака - Пери Поповићу и Тодору Швракићу.

Радови настали на колонији биће изложени у Музеју Козаре на поставци која ће по традицији бити отворена у септембру, као дио "Књижевних сусрета на Козари".

Изложба

Миленко Радивојац подсјећа да према пропозицијама колоније умјетници два рада остављају у Приједору, тако да ће као и са досадашњих сазива, нова дјела постати власништво Градске управе Приједора и Музеја Козаре.

- Током трајања колоније у Музеју ће 8. августа бити отворена изложба радова чланова Удружења ликовних умјетника Приједора - каже Радивојац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана