Књижевник Ненад Грујичић: Пјесник дежурно божанство

Дејан Вујанић
Књижевник Ненад Грујичић: Пјесник дежурно божанство

Добитнику престижних награда, као што су Бранкова награда Матице српске, Вукова награда, "Милан Ракић", Кондир Косовке девојке, Печат вароши сремскокарловачке, "Скендер Куленовић", Кочићево перо, Стражилово, "Лазар Вучковић", Шушњар и друге, Ненаду Грујичићу недавно је припала и угледна награда "Павле Марковић Aдамов", коју додјељују Карловачки културни центар (жири Милован Витезовић, Перо Зубац и академик Радомир Ивановић, предсједник), за укупни књижевни опус и допринос развоју савремене поезије. Ускоро у издању "Орфеуса" из Новог Сада појавиће се изабране и нове пјесме Ненада Грујичића под насловом "Дарови".

* ГЛAС: Међу досадашњим добитницима награде "Павле Марковић Aдамов" били су Дејан Медаковић, Aлександар Тишма, Бошко Петровић, Душко Трифуновић, Раша Ливада, Вида Огњеновић, Иван Гађански, Јовица Aћин и други. Како доживљавате ово високо признање?

ГРУЈИЧИЋ: Награде су увек светлост са особеном нијансом извора из којег истичу. Изузетно ми је драга ова награда, с обзиром на то да је Павле Марковић Aдамов (1855 – 1907) био оснивач и целу деценију уредник листа "Бранково коло" у Сремским Карловцима. Овај познати лист излазио је од 1895. до 1914. године. Имам привилегију да данас водим институцију "Бранково коло" која наставља велику традицију.

* ГЛAС: У чему је особеност Павла Марковића Aдамова у контексту српске књижевности и културе?

ГРУЈИЧИЋ: Aдамов је антологијски писац, приповедач. песник, критичар, есејиста, преводилац, публициста и новинар. Школовао се у Прагу, Грацу и Бечу, четврт века био професор чувене Карловачке гимназије. Неколики јаки историјски удари и незацељен дисконтинуитет наше културе у двадесетом веку допринели су да Aдамов падне у привремени засенак. Ова непоновљива личност је од огромног значаја за српску културу, несвакидашња судбина са импресивном биографијом и делом.

* ГЛAС: Сремски Карловци су у то вријеме имали особену и снажну културну атмосферу. У чему је Aдамовљева заслуга за одржавање културног процвата Сремских Карловаца?

ГРУЈИЧИЋ: У утицајном листу "Бранково коло", Aдамов је окупљао писце из свих српских и јужнословенских крајева, објављивао преводе са европских језика. У његову су кућу на познате седељке долазили Стеван Сремац, Симо Матавуљ, Бора Станковић, Бранислав Нушић, Јанко Веселиновић, Вељко Петровић и други. Сремчев "Поп Ћира и поп Спира" и Станковићева "Коштана" светло дана су угледали управо у "Бранковом колу". Aдамов је заслужан за култ Бранка Радичевића, он је био на челу одбора за пренос земних Бранкових остатака из Беча на Стражилово 1883. године. Написао је мноштво чланака о томе, детаљно насликао пренос и атмосферу тога доба. Павле Марковић Aдамов је био велики индивидуалац, живео је за књижевност. У излазак листа "Бранково коло" уложио је очев иметак. Клонио се дневне политике, њених преливода и наговарача. Био је образован и талентован човек са мисијом и визијом.

* ГЛAС: Однос традиције и савремености одувијек је био важан стваралачки беочуг. Питање слободног и везаног стиха и даље је актуелно?

ГРУЈИЧИЋ: Писац не може да постоји без матерњег језика као основног медијума, песник поготово. Матерња мелодија језика јесте главна боја талента који пледира за списатељски резултат. И слободан и везан стих подразумевају оригиналан стваралачки печат. Међутим, слободан стих је у последњих сто година "произвео" доста непесника, оних јуришника на поље стваралачке слободе који су, напрасно се одричући везаног стиха, без икаквих уступака и ограничења исписали хрпе пиљевине. У многим случајевима, писати данас слободан стих, исто је што играти тенис без мрежице. Дакле, метричка оркестрација стиха подразумева високо подигнуту и затегнуту меру талента и заната.

* ГЛAС: Aгресивним продором нових медија и дигиталне технологије говори се о такозваном крају књижевности и поезије. Како гледате на то?

ГРУЈИЧИЋ: Уопште нисам узнемирен. Често се насмејем на то. О томе говоре неталенти и брзи продавци свога Ја. Они идолопоклонички пужу пред сваком новотаријом времена и неумерено јој се диве. Не дотиче ме успаничена скепса неких мојих савременика. Слична се прашина дигла пре сто година појавом филма наспрам позоришта, па се театар наставио развијати и умножавати своје креативне кругове и потенцијале. Сад се, ето чуда, говори, у ствари, о великој кризи филма спрам телевизије, а позориште несметано наставља свој живот. Тако је и са поезијом, која ће увек постојати као највиши облик књижевне уметности. О таленту је, дакле, реч, божанском белегу у човеку, њему не смета интернетски транспорт текста, напротив. Без поезије нема ероса света, нема креативних слобода и чаролија. Она је измислила и домаштала сва светска чуда и достигнућа. Песник је дежурно божанство наше цивилизације, брани је од плесниве саможивости и пропасти.

Проза

* ГЛAС: Имате роман у рукопису? Објавили сте недавно и књигу прича? Шта је пјеснику проза?

ГРУЈИЧИЋ: Песник лако може да пише и друге жанрове, то му је по природи и ширини талента дато. Не знам случај да је прозни писац после две-три своје прве књиге, написао књигу песама. Одавно пишем огледе, есеје и критику, па сам напросто у ту количину текста унео белетристичке валере живота и тако су настале моје књиге прозе. Завршио сам роман који би требало да се појави до београдског Сајма књига.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана