Језик неопходан алат за свако даље усавршавање

Илијана Божић
Језик неопходан алат за свако даље усавршавање

БАЊАЛУКА - Све је мање оних који обраћају пажњу на писменост, а код високообразованих имамо додатни проблем. Мисле да довољно знају те је тешко исправити оно што је погрешно и упутити их на то да се језик учи и усавршава током цијелог живота.

Казала је то за “Глас Српске” предсједница Удружења лектора Републике Српске Александра Савић, поводом Међународног дана писмености, који је широм свијета, симболично, обиљежен јуче. Када је ријеч о дану обиљежавања писмености, ваља се осврнути и на посљедње податке Агенције за статистику БиХ, према којима укупна стопа неписмености у Републици Српској износи 3,17 одсто, што је поражавајућа чињеница.

Према ријечима Савићеве, дјеца уче граматику до краја средње школе, али им је то, како често истичу, преобимно и сложено.

- Било би добро да српски језик коначно буде уведен као обавезан предмет на све факултете, прво да би школски програм био растерећен и друго да би факултетски образовани људи увидјели како им је језик неопходан алат за свако даље усавршавање - рекла је Савићева.

Савићева је нагласила да језик данас, нажалост, није на мјесту које му припада и на којем је раније био.

- Такмичи се са осталим интересовањима модерног човјека. Зато је потребно сваки дан истицати његову важност, али и изучавати га током и након школовања - навела је Савићева.

Објаснила је да Удружење лектора РС током више од три године постојања истиче да је важно учити језик одмалена, кроз читање сликовница и књига писаних ћирилицом и ијекавицом, додатно га вољети и усавршити у школи и током цијелог живота.

- Три важна стуба писмености су идентификација, односно ко смо и коме припадамо, комуникација или правилно изражавање и креација, тачније шта остављамо потомцима. Трудимо се да указујемо на та три стуба и чувамо језик, промовишемо језик и писмо, српску културу и традицију. Имамо редован годишњи конкурс “Језиколовац” те тако награђујемо оне који уочавају правописне грешке. Имамо истоимену брошуру, која је намијењена дјеци која уче правописна правила. Убудуће планирамо да радимо на дигитализацији језика - закључила је Савићева.

Народна и универзитетска библиотека РС јуче је на симболичан начин обиљежила Међународни дан писмености и тим поводом наградила читаоце књигама. Сви љубитељи књиге који су јуче приликом посјете библиотеци ријешили мале језичке недоумице, у виду писменог теста, на поклон су добили вриједне наслове из српске и свјетске књижевности.

Идеја

Идеја о обиљежавању Међународног дана писмености појавила се у септембру 1965. године. УНЕСКО је прослављање почео 1966. године с циљем да буде истакнута важност писмености за појединце, заједнице и друштва. Око 775 милиона одраслих људи има проблем с недостатком минималне писмености, један од пет одраслих још је неписмен, а двије трећине од тог броја чине жене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана