Иван Икић - Награде подсећају на избор за мис

Александра Маџар
Иван Икић - Награде подсећају на избор за мис

Београд - Мени лично награде претерано не значе. Често ме подсећају на избор за најлепшу девојку и сличне потребе човека да нешто што је немерљиво ипак некако квантификује.

Рекао је ово за "Глас Српске" талентовани редитељ Иван Икић, чије дебитантско остварење "Варвари" "води" буран фестивалски живот и ниже признања, иако она овом аутору нису најзначајнија.

На 49. међународном филмском фестивалу у Карловим Варима Икићева прича добила је специјалну награду жирија у такмичарској секцији "Источно од Запада". И то је само почетак. Још једно признање није изостало на 21. филмском фестивалу на Палићу, када је умјетнички савјет Ивану Икићу додијелио награду "Сејфи Теоман" за најбољег дебитанта. Прије неколико дана стигла је и награда са Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи, гдје је овај редитељ добио трећу награду за сценарио.

- Тржиште захтева од уметности да успостави хијерархију која би олакшала конзумеризам. Последица тога је да ћете на крају ви отићи у биоскоп да погледате награђени филм, а не онај ненаграђени који је можда и бољи. У том смислу награде су битне јер филм добија шансу да га шира публика види без уложених милиона у маркетинг и промоцију - објаснио је Икић.

Филмска прича која описује сурову стварност младих људи који одрастају у савременом добу оставила је снажан утисак како на филмске стручњаке, тако и на заљубљенике у седму умјетност.

- Када сам правио филм заиста нисам очекивао да ћу направити тако добру комуникацију са широм публиком. "Варвари" нису конципирани као филм који на било који начин подилази публици па смо од старта рачунали да ће на свакој пројекцији један део публике сигурно излазити из сале. Међутим, како то увек бива када се нешто на филму планира, реалност те обично брзо демантује, овај пут на нашу срећу, људи остају до краја одјавне шпице хипнотисано загледани у платно - поносно је рекао Икић.

Дистрибуција филма у биоскопима у Србији почиње у септембру, а како редитељ претпоставља, публика у Републици Српској имаће прилику да "Варваре" погледа на јесен.

Оживљавањем ликова на великом платну Икић је имао потребу да пробуди жељу у младим људима да се буне.

- Хтео сам да им кажем да имају потпуно право на то и да у томе не поклекну, јер ако се то деси, систем ће их самлети и претворити у људе какви никада нису желели да постану - додао је он.

Размишљање о периоду одрастања, када се млади ближе пубертету, била је редитељева покретачка мисао која га је довела до "Варвара".

- Заправо та транзиција бунта од нечег што је природна потреба сваке јединке у том периоду, па све до његовог потпуног обесмишљавања у тренутку када треба да се уклопиш у реалност је био нека полазна тачка у размишљањима какав би то филм волео да снимим - каже Икић.

Овај умјетник своју креативност показао је режирајући документарни филм "Тарот Србија", а осврнуо се и на кинематографију у Србији и региону, поредећи је са кинематографијом у Европи и свијету.

- Укупан буџет за кинематографију у Србији износи таман колико и буџет једног осредњег европског филма. И поред тога, српски филм сваке године произведе по неколико филмова који обиђу цео свет и направе веома запажене резултате на најзначајнијим светским фестивалима - подсјетио је Икић.

Оно што овог младог умјетника брине је питање колико ће то на такав начин опстати, када ће филмови престати да се снимају.

- Посебан притисак је на младим ауторима који снимају свој први или други филм, а који стварају са мислима да им је то можда и последњи у животу. То стање хитно морамо да мењамо - нагласио је он.

Нови филм

- Тренутно припремам нови филм. Биће то љубавна прича пуна страсти. Поново су у питању тинејџери и поново ће главне улоге играти натуршчици. Пошто је пут финансирања филма дуг и неизвестан, надам се да овај пут неће проћи један олимпијски циклус да би се филм појавио, колико је у случају "Варвара" то све трајало - казао Иван Икић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана