Идеологија власти из Титове приватне збирке

Александра Маџар
Идеологија власти из Титове приватне збирке

Бањалука - Отварање изложбе "Уметност и власт - пејзажи из збирке Јосипа Броза Тита" аутора Ане Панић, кустоса Музеја историје Југославије, привукло је многобројне посјетиоце у Музеј савремене умјетности Републике Српске.

Изложба је реализована у сарадњи са Музејом историје Југославије из Београда и Галеријом Матице српске из Новог Сада.

Поставку, коју чини 46 уља на платну и 11 графика пејзажа из приватне збирке Јосипа Броза те пет макета кућа у којима је живио или боравио Тито, у четвртак увече отворио је генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић истичући да је идеологија пролазна, а умјетност вјечна.

Заљубљеницима у умјетност обратила се и директор Музеја савремене умјетности Српске Сарита Вујковић објашњавајући да изложена дјела обједињују цјелокупну идеју југословенске умјетности и да су доспјела у збирку Јосипа Броза након Другог свјетског рата.

- Ова изложба на професионалан начин повезала је Музеј историје Југославије и Галерију Матице српске, која је успјела да ова дјела заштити конзервацијом и да им нови сјај - нагласила је она.

Много труда и љубави уложила је кустос Музеја историје Југославије из Београда Ана Панић, што су присутни и препознали.

-  Изложени радови илуструју токове југословенске умјетности. Сви ови пејзажи су поклони Јосипу Брозу Титу. Данас их баштини Музеј историје Југославије, а идеја је да се прикажу на један нови начин - казала је Панићева.

Истакла је да сва дјела, која ће до 16. октобра бити у Бањалуци, нису само "невини прикази природе и градова", већ имају јасну политичко-пропагандну улогу и одраз су идеологије власти.

Захваљујући цијелој креативној екипи Музеја на гостопримству и професионалној сарадњи, Панићева није могла сакрити понос што је отварање протекло на високом нивоу.

Осим ликовних приказа Титовог родног краја који су овјековјечили познати југословенски умјетници попут Стојана Аралице, Јосипа Генералића и Вилима Свечњака, на бањалучкој изложби представљене су и макете кућа у којима је живио или боравио Броз.

Дио изложбе су и видео-радови "Плодови наше земље" и "Уоквиривање простора" словеначке умјетнице Јасмине Цибиц, настали 2012. и 2013. године у оквиру пројекта "За нашу економију и културу" на 55. венецијанском бијеналу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана