Хандке: Више волим поруке мржње него питања о Милошевићу

Срна
Хандке: Више волим поруке мржње него питања о Милошевићу

СТОКХОЛМ - Аустријски писац Петер Ханке, који је овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност, изјавио је да више воли анонимне поруке мржње, него питања новинара о његовој подршци бившем предсједнику СР Југославије Слободану Милошевићу.

Хандке је новинарима у Стокхолум, гдје ће му сљедеће седмице бити уручена награда, рекао да жели да се захвали читаоцима за подршку, али је одбио да одговара на питања о бившој Југославији.

Нобеловац је истакао да је једном примио анонимно писмо у којем се налазио тоалет папир са, како је назвао, "неком врстом калиграфије измета", али и нагласио да му је чак и таква порука мржње дража од "празних и незналачких питања новинара", као што је да ли прихвата да се у Сребреници догодио "геноцид".

"Не желим да одговорим ни на једно од ваших питања", рекао је Хандке новинарима.

Одлука Шведске академије да овогодишњу Нобелову награду за књижевност додијели Хандкеу наишла је на критике дијела јавности на Западу и Балкану због наводне подршке коју је аустријски писац пружао Милошевићу током оружаних сукоба у бившој Југославији деведесетих година.

Хандке је одржао говор на Милошевићевој сахрани 2006. године.

У Стокхолму је планирано одржавање протеста у уторак, 10. децембра, када би шведски краљ Карл Густав требало да уручи награду аустријском писцу.

Хандке је 1996. године написао есеј под називом "Правда за Србију". У међувремену, он је довео у сумњу такозвани "геноцид" у Сребреници, а за опсаду Сарајева, за коју су оптужени Срби, рекао је да су је инсценирали муслимани у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана