Годишњица повратка Пикасове "Гернике" у отаџбину

Srna
Годишњица повратка Пикасове "Гернике" у отаџбину

БИЈЕЉИНА - Чувена слика Пабла Пикаса "Герника" враћена је у Шпанију 10. септембра 1981. године. Насликана је 1937. године након дивљачког нацистичког бомбардовања градића Герника, светог мјеста Баска, у Шпанском грађанском рату.

Шпански славни сликар је изразио жељу да "Герника" не буде враћена у Шпанију све док његова отаџбина не постане демократска држава.

Пикасови биографи наводе да он, испрва, након пријема поруџбине за израду неке слике за Свјетску изложбу, дуго није имао инспирацију.

У том периоду живота Пикасо није био задовољан својим радом, био је меланхоличан и депресиван. Осим тога, у родној Шпанији је бјеснио грађански рат, што је додатно утицало на Пикасово расположење.

Када је чуо за немилосрдно бомбардовање Гернике, градића на сјеверу Шпаније, 26. априла 1937. године, које су извршиле италијанске и њемачке ваздухопловне снаге, добио је идеју за слику.

"Герника" је завршена за свега 35 дана. На њој преовладавају монохроматске боје, сива, црна и плава.

Иако важи за један од најважнијих антиратних симбола, Пикасо никада није желио да говори о њој.

"Герника" је чувана у Музеју савремене умјетности у Њујорку, да би 1981. године, неколико година након смрти диктатора Франсиска Франка, била однесена у Шпанију.

Слика се данас чува у Музеју краљице Софије у Мадриду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана